Zelenski: Makron da posjeti Ukrajinu i iz prve ruke se uvjeri da ruske snage sprovode genocid

Zelenski je prvo ocijenio uvredljivim Makronovo odbijanje da zločine u Ukrajini označi kao genocid

11724 pregleda 14 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je pozvao predsjednika Francuske Emanuela Makrona da posjeti Ukrajinu kako bi se iz prve ruke uvjerio da ruske snage sprovode "genocid", termin koji Makron odbija da koristi.

"Razgovarao sam sa Makronom. On želi da osigura da se Rusija uključi u dijalog", izjavio je Zelenski u intervjuu za američku televizijsku mrežu Si En En (CNN) pokušavajući da objasni zašto Makron odbija da koristi termin genocid u Ukrajini za razliku od američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Zelenski je prvo ocijenio uvredljivim Makronovo odbijanje da zločine u Ukrajini označi kao genocid.

"Rekao sam mu (Makronu) da želim da shvati da to nije rat, da nije ništa drugo nego genocid. Pozvao sam ga da dođe kada bude imao prilike. Doći će i vidjeće i siguran sam da će shvatiti", rekao je Zelenski.

Makron, koji se nalazi u kampanji za drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, nedavno je rekao da zločine u nekoj zemlji kao "genocid" treba da označe pravosudni organi, a ne političari.

Dodao je da ulazak u "verbalnu napetost" neće biti od pomoći Ukrajini.

Zelenski pozvao Bajdena da posjeti Ukrajinu

Zelenski je i da bi predsjednik SAD Džozef Bajden trebalo da posjeti Ukrajinu i da izbjeglice, koje su napustile tu zemlju, još ne treba da se vraćaju.

"Mislim da Bajden, kao predsjednik SAD, treba da dođe ovdje i sve vidi svojim očima", izjavio je Zelenski u u intervjuu za CNN.

Prošlog petka je iz Bijele kuće saopšteno da Bajdenov put u Ukrajinu trenutno nije planiran, dok je američki lider ranije nagovijestio da se odlučuje ko će od visokih zvaničnika SAD posjetiti Ukrajinu u bliskoj budućnosti.

Zelenski je izrazio uvjerenje da većina izbjeglica želi da se vrati u Ukrajinu i da će to moći da uradi kada se neprijateljstva završe.

"Znam statistiku, 93-95 odsto onih koji su otišli, ​​želi da se vrati kući. Ne mislim da je vrijeme sada za to, jer su to žene i djeca. Trebalo bi da se vrate kada se situacija stabilizuje", rekao je on.

Bonus video: