Nabiulina: Ruska ekonomija ne može beskonačno da opstane na finansijskim rezervama, moraće da se transformiše

U svom najznačajnijem govoru otkako je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu 24. februara, Nabiulina je rekla da će biti potrebno do 2024. da se inflacija vrati na cilj od četiri odsto

5022 pregleda 7 komentar(a)
Nabiulina, Foto: Screenshot/Youtube
Nabiulina, Foto: Screenshot/Youtube

Ruska ekonomija ne može beskonačno da opstane na svojim finansijskim rezervama i moraće da se transformiše kako bi se suočila sa uticajem međunarodnih sankcija, izjavila je danas guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina, prenosi Rojters.

U svom najznačajnijem govoru otkako je Rusija poslala svoje snage u Ukrajinu 24. februara, Nabiulina je rekla da će biti potrebno do 2024. da se inflacija vrati na cilj od četiri odsto.

"Period kada privreda može da živi od rezervi je konačan. A već u drugom i trećem kvartalu ulazimo u period strukturne transformacije i potrage za novim poslovnim modelima", rekla je ona.

Nabiulina je kazala da su sankcije uglavnom uticale na finansijsko tržište, ali sada će početi sve više da utiču na ekonomiju.

"Glavni problemi će biti vezani za ograničenja uvoza i logistike spoljne trgovine, au budućnosti i ograničenja izvoza", poručila je Nabiulina.

Ona je rekla da će ruske kompanije morati da se prilagode.

"Ruski proizvođači će morati da traže nove partnere, logistiku ili da pređu na proizvodnju proizvoda prethodnih generacija", rekla je ona.

Izvoznici bi morali da potraže nove partnere i logističke aranžmane, a "za sve to treba vremena", rekla je Nabiulina.

Ona je navela nekoliko mjera koje će pomoći privredi da se prilagodi.

Centralna banka razmatra fleksibilniju prodaju deviznih prihoda od strane izvoznika, rekla je ona, a takođe je testirala izdavanje digitalnih rubalja kako bi Rusima omogućila da vrše transfere između digitalnih novčanika.

"Pilot operacije u vezi sa tim projektom planirane su u drugoj polovini godine", poručila je Nabilulina.

Rojters navodi da je Ruska centralna banka je više nego udvostručila svoju ključnu kamatnu stopu na 20 odsto kada su bile uvedene međunarodne sankcije, ali je potom smanjila ovog mjeseca na 17 odsto, što je označilo izazovno ekonomsko okruženje i usporavanje inflacije.

Bonus video: