Rusija kreće u opšti napad na istoku Ukrajine

Prve civilne žrtve u raketnim napadima na Lavov, Moskva tvrdi da je pogodila stotine vojnih meta širom Ukrajine

27329 pregleda 74 reakcija 19 komentar(a)
Pripadnik ukrajinskih snaga kopa rov u regionu Donjecka, Foto: Reuters: SERHII NUZHNENKO
Pripadnik ukrajinskih snaga kopa rov u regionu Donjecka, Foto: Reuters: SERHII NUZHNENKO

Ruske snage sprovele su juče napad na zapadni grad Lavov i zasule raketnom paljbom više drugih meta širom Ukrajine u očiglednom naporu da oslabe ukrajinsku odbranu uoči opšteg napada na istoku te zemlje.

Ukrajina je saopštila da je u ruskom raketnom napadu stradalo sedam osoba u Lavovu, što su prve civilne žrtve u tom gradu, i navela da ima naznaka da je Rusija počela očekivanu novu ofanzivu na istoku.

Maksim Kozitski, guverner Lavova koji se nalazi na svega 60 kilometara od poljske granice, kazao je da preliminarni izvještaji ukazuju da su bila četiri napada, tri na skladišta koja nijesu bila u vojnoj upotrebi i jedan na auto-servis.

”Bio je to varvarski napad na servisnu radnju, to je potpuno civilni objekat”, kazao je on na konferenciji za novinare.

Uništena zgrada u ruskom napadu u Lavovu
Uništena zgrada u ruskom napadu u Lavovu foto: REUTERS

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage sprovele vazdušne napade na logistički centar ukrajinske vojske i uništile veliku količinu stranog oružja koje se tamo skladišti. Agencija TASS je prenijela da su ruske snage takođe uništile centar za popravku balističkih projektila “točka u” u gradu Dnjipru.

Andrij Sadovij, gradonačelnik Lavova, kazao je da je najmlađa žrtva u tom gradu imala 30 godina. U eksploziji je, prema njegovim riječima povrijeđeno 11 osoba, a polomljeni su prozori hotela u kojem su smješteni Ukrajinci evakuisani iz drugih djelova zemlje.

”Sedam miroljubivih ljudi je imalo planove za život, ali danas je njihov život prekinut”, kazao je gradonačelnik.

Suočena sa žestokim ukrajinskim otporom na sjeveru zemlje, Moskva je preusmjerila svoju ofanzivu na dvije istočne pokrajine u Donbasu, dok je projektilima dugog dometa zasula druge mete, uključujući i prijestonicu Kijev.

Vojni analitičari tvrde da Rusija pojačava napade na fabrike oružja, željeznicu i druge infrastrukturne mete širom Ukrajine kako bi iscrpila sposobnost te zemlje da se odupre kopnenoj ofanzivi u Donbasu.

Iz ukrajinske vojne komande saopšteno je da oni vjeruju da je Rusija počela novu ofanzivu za kontrolu na istoku.

”Jutros, skoro duž cijele linije fronta Donjecka, Luganska i Harkova okupatori su pokušali da se probiju kroz našu odbranu”, kazao je u televizijskom obraćanju sekretar Savjeta bezbjednosti Oleksij Danilov.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pogodilo stotine vojnih meta u Ukrajini tokom noći. Takođe se navodi da projektilima lansiranim iz vazduha uništino 16 vojnih postrojenja u Harkovu, Zaporožju, Donjecku i Dnjepropetrovskom regionu kao i u luci Mikolajev.

Pakao na zemlji

Rusija pokušava da preuzme potpunu kontrolu nad jugoistočnom lukom Mariupolj, koja je već nedjeljama pod opsadom i koja je od velikog strateškog značaja jer povezuje teritoriju pod kontrolom proruskih separatista na istoku sa Krimom koji je Moskva pripojila 2014.

Uništena zgrada u ruskom napadu u Lavovu
Uništena zgrada u ruskom napadu u Lavovu foto: REUTERS

Major Serhij Voljna, komandant ukrajinske 36. brigade koja se i dalje bori u Mariupolju, uputio je pismo u kojem u pomoć poziva papu Franja, navodeći da su žene i djeca zarobljeni među borcima u lokalnom fabričkom kompleksu.

”Ovako izgleda pakao na zemlji... vrijeme je za pomoć ne samo molitvama. Spasite naše živote od satanskih ruku”, navodi se u pismu čije je djelove na Tviteru objavio ukrajinski ambasador u Vatikanu.

Željezara Azovstal je jedna od najvećih metalurških fabrika u Evropi, prostire se na preko 11 kilometara kvadratnih sa pogledom na Azovsko more i ona je trenutno uporište ukrajinskog otpora u tom gradu.

Na video-snimcima vide se brojne eksplozije i dim kako kulja iz fabričkog kompleksa koji sadrži mnoštvo zgrada, postrojenja i pruga.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je situacija u Mariupolju “izuzetno teška”, ali da grad nije pod punom kontrolom ruskih snaga.

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja kazao je juče da je oko 40 000 civila iz tog grada silom odvedeno u Rusiju ili u ukrajinske regione koji su pod kontrolom ruskih snaga. “Nažalost, moram da kaže da od danas oni silom deportuju građane”, kazao je Bojčenko za ukrajinsku televiziju. “Potvrdili smo preko opštinskog registra da su već deportovali preko 40 000 ljudi”. Rojters nije mogao ove navode da potvrdi iz nezavisnih izvora.

Kancelarija visokog komesara UN saopštila je juče da je broj mrtvih u ratu u Ukrajini premašio 2000. Oko četiri miliona Ukrajinaca je napustilo zemlju.

Uništeno 30 odsto infrastrukture

U ruskoj ofanzivi je oštećeno ili uništeno do 30 odsto ukrajinske infrastrukture u vrijednosti od 100 milijardi dolara, kazao je juče za Rojters ukrajinski ministar Oleksandar Kubrakov, dodajući da bi rekonstrukcija mogla biti ostvarena za dvije godine upotrebom zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje radova.

Most uništen u Ivankivu nedaleko od Kijeva
Most uništen u Ivankivu nedaleko od Kijevafoto: REUTERS

Ukrajina do sada nije iznosila podatke o konkretnim posljedicama na infrastrukturu, uključujući puteve i mostove, mada su zvaničnici kazali da šteta nanijeta saobraćaju, kućama i drugim zgradama premašuje 500 milijardi dolara.

”Praktično sve komponente naše saobraćajne infrastrukture su na neki način pogođene”, kazao je Kubrakov za Rojters.

On je rekao da je invazijom pogođeno 20 do 30 odsto cjelokupne infrastrukture sa različitim stepenom oštećenja ili razaranja.

Kubrakov je kazao da je preko 300 mostova na nacionalnim putevima uništeno ili oštećeno, preko 8 000 kilometara puteva treba da bude obnovljeno ili ponovo izgrađeno, a desetine željezničkih mostova su uništene. Istakao je da šteta na infrastrukturi do sada iznosi oko 100 milijarddi dolara. Ministar je kazao da su počeli rekonstrukciju u oblastima koje su sada ponovo pod kontrolom ukrajinskih snaga.

”Ako pričamo o putevima, mostovima i stambenim zgradama, vjerujem da skoro sve može biti ponovo izgrađeno za dvije godine... ako svi rade brzo”, kazao je on.

Kubrakov je istakao da očekuje da zapadne države podrže rekonstrukciju Ukrajine, dodajući da sredstva mogu stići iz niza izvora. “Postoji nekoliko izvora koje treba razmotriti. Prvi je imovina Ruske Federacije, koja se sada zamrznuta u skoro svim većim zemljama”, kazao je on.

Evropska unija pokušava da stvori međunarodni fond za rekonstrukciju, dok pojedini evropski političari pozivaju na upotrebu ruskih sredstava zamrznutih na zapadu, uključujući 300 milijardi u rezervama Ruske centralne banke.

Zarobljeni Britanci traže da ih razmijene za Medvedčuka

Dvojica zarobljenih Britanaca koji su se borili na strani ukrajinskih snaga u Mariupolju pojavili su se juče na ruskoj državnoj televiziji i tražili da budu razmijenjeni za proruskog političara Viktora Medvedčuka kojeg drže ukrajinske vlasti.

Saun Pajner
Saun Pajnerfoto: REUTERS

Rojters navodi da se na osnovu snimka nije moglo zaključiti koliko su dvojica Britanaca, Šaun Pajner i Ejdan Eslin mogli slobodno da govore.

U međuvremenu Medvedčuk je prikazan na snimku koji je objavila ukrajinska SBU obavještajna služba i zatražio da bude razmijenjen za branitelje Mariupolja i građane koji pokušavaju da napuste ta grad. Takođe je bilo nemoguće procijeniti koliko je Medvedčuk bio u mogućnosti da slobodno govori, navodi britanska agencija.

Bonus video: