"Ukrajinske snage u Mariupolju boriće se do kraja protiv ruske vojske"

Ruska vojska tvrdi da kontroliše gotovo cijeli Mariupolj, dok se ukrajinski bataljon Azov još uvijek drži u Azovstalu, ogromnoj čeličani koja gleda na Azovsko more

11185 pregleda 161 reakcija 6 komentar(a)
Detalj iz Mariupolja, Foto: Reuters
Detalj iz Mariupolja, Foto: Reuters

Ukrajinske snage koje brane opkoljeni lučki grad Mariupolj boriće se do kraja protiv ruske vojske, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

"Grad još uvijek nije pao", rekao je. Još uvijek su tu naše snage, naši vojnici, tako da ćemo se boriti do kraja. Za sada su i dalje u Mariupolju", rekao je Šmihal za američku mrežu ABC.

Na fotografijama iz Mariupolja koje je objavio Rojters vide se i pripadnici proruskih snaga kako kontrolišu građane.

Ruska vojska tvrdi da kontroliše gotovo cijeli Mariupolj, dok se ukrajinski bataljon Azov još uvijek drži u Azovstalu, ogromnoj čeličani koja gleda na Azovsko more.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je 19. aprila da Rusi "odbijaju otvoriti koridor" za evakuaciju civila iz opkoljenog Mariupolja prema Berdjansku.

Gradonačelnik Mariupolja ranije je rekao da je oko 40.000 civila iz grada "prisilno deportovrano" u Rusiju ili druge ukrajinske regije pod kontrolom Rusije.

Rusija je danas pozvala ukrajinske snage i strane plaćenike da napuste metaluršku fabriku Azovstal u opkoljenom Mariupolju do podneva po moskovskom vremenu (11:00 po srednjeevropskom).

„Svi koji polože oružje garantovano će ostati živi“, saopštilo je ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

Separatističke snage koje podržava Rusija rekle su da pokušavaju da upadnu u Azovstal, rekao je portparol separatista Eduard Basurin, a prenosi agencija RIA.

Pedeset peti je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Bonus video: