"Ne možemo da pronađemo naše sinove" - porodice mornara sa broda Moskva traže odgovore

"Sigurna sam da moj 19-godišnji sin nije jedini koji je stradao"

22483 pregleda 21 reakcija 11 komentar(a)
Krstarica "Moskva", Foto: Reuters
Krstarica "Moskva", Foto: Reuters

Danima nakon što je krstarica "Moskva" potonula u Crno more Julija Civova je očajnički tražila informacije o svom sinu Andreju, piše Gardijan.

Kao i stotini drugih ruskih porodica koje su na "Moskvi" imale članove familije, njoj nije rečeno da li je preživio nakon što je ova krstarica potonula, kako tvrdi ukrajinjska strana poslije njenih napada raketama "Neptun".

Ipak, u ponedjeljak ujutro Julija je primila poziv iz ruskog Ministarstva odbrane - njen sin bio je mrtav.

"Imao je samo 19 godina, bio je regrut“, rekla je uplakana Civova dok je razgovarala telefonom. "Nisu mi rekli ništa drugo, nikakve informacije o tome kada će biti sahrana."

I ostali članovi porodica mornara koji su služili na brodu "Moskva" zahtijevaju odgovore, jer ministarstvo pokušava da prikrije informacije o tome šta se dogodilo sa brodom i njegovom posadom od 510 članova koliko se procjenjuje da ih je bilo.

"Sigurna sam da on nije jedini koji je stradao", dodala je Civova.

Ukupan broj poginulih, ranjenih i nestalih ostaje državna tajna, piše Gardijan. Andrejeva smrt, koja ranije nije prijavljena, tek je druga potvrđena sa ovog ratnog broda. Još tri porodice su izašle u javnost i potvrdile da ne mogu da pronađu svoje sinove koji su služili na brodu.

Medijski izveštaji sugerišu da će broj žrtava u ovom napadu biti daleko veći, a napori da se prikriju informacije o poginulima podstakle su poređenja sa incidentom na podmornici Kursk u kojem je poginulo 118 mornara i koji je nanio udarac prestižu tada mladog predsjednika Vladimira Putina 2000. godine.

"Ovaj režim nikada nije bio veoma transparentan u vezi sa žrtvama", rekao je Aleksandar Gabujev, viši saradnik u moskovskom centru Karnegi, ukazujući na ruske vojne operacije u Ukrajini i Siriji ili istrage o napadima na Beslan i tokom talačke krize u Moskovskom teatru.

"Ovo nije nešto novo ili iznenađujuće", dodao je Gabujev.

Putin na brodu Moskva
Putin na brodu Moskvafoto: Reuters

Najnovije informacije o poginulim mladim mornarima takođe će ponovo pokrenuti ispitivanje upotrebe regruta u borbi od strane ruske vlade, što je Putin eksplicitno negirao da je bio slučaj na početku rata.

Ministarstvo odbrane je bilo prinuđeno da prizna da je rasporedilo regrute nakon što su neki tokom prvih sedmica rata u Ukrajini bili zarobljeni i tada tvrdilo da ih više neće koristiti.

Ipak, nekoliko roditelja članova posade "Moskve" reklo je za Gardijan da su njihovi sinovi na brodu zaista bili regruti, a ne profesionalni vojnici po ugovoru.

"Među nestalima u akciji je i regrut koji ne bi trebalo bude dio aktivne borbe", napisao je Dmitrij Škrebec, otac mladog Jegora koji je bio kuvar na brodu.

"Kako možete da nestanete u akciji usred otvorenog mora", zapitao se.

Fotografije i video snimak koji navodno prikazuju "Moskvu" neposredno prije nego što je potonula pojavili su u ponedjeljak - skoro četiri dana nakon što je pogođena.

Slike su pokazale da su bili raspoređeni čamci za spasavanje, što ukazuje da je vjerovatno dato naređenje da se napusti brod, a porodice nekoliko članova posade izjavile su da su uspjele da pronađu žive svoje članove porodice.

Eskender Djeparov rekao je da je prepoznao brata Akbara na video snimku koji je objavilo Ministarstvo odbrane, a na kojem se vidi kako se mornari iz "Moskve" sastaju sa visokim admiralom u Sevastopolju nakon što je brod potonuo.

"Bili smo veoma srećni kada smo ga vidjeli na snimku u Sevastopolju", rekao je Djeparov. "Dan nakon tragedije pozvao je našu majku i rekao da je živ i zdrav. Da ne treba da brine o njemu. Nije nam rekao šta se dogodilo, ne govori mnogo. Zove nas sa različitih brojeva. On je regrut, počeo je prošlog jula. On definitivno nikada nije potpisao ugovor".

Krstarica Moskva
foto: Reuters

Mnogi drugi, međutim, imali su manje sreće. Škrebec je bio jedan od prvih koji je izašao u javnost tražeći odgovore zašto je njegov sin poslat u rat.

"Rekli su da je cijela posada evakuisana. To je laž! Surova i cinična laž", rekao je Škrebec.

Njegova supruga Irina rekla je nezavisnom ruskom sajtu "Insajder" kako su u vojnoj bolnici na Krimu dok su tražili sina vidjeli oko 200 povrijeđenih mornara.

"Bilo je samo 200 ljudi, a na krstarici je bilo više od 500. Gdje su ostali? Tražili smo u Krasnodaru i svuda, zvali smo svako mjesto, ali nismo mogli da ga nađemo", rekal je Irina.

Druge porodice su se obratile Škrebecovima u nadi da će dobiti više informacija.

"Kontaktirale su nas tri porodice iz Jalte, Alupke i Sankt Peterburga, čija su djeca takođe nestala, takođe regruti", napisao je njen suprug, dodajući da su u lokalnoj kancelariji za regrutaciju podnijeli pismeni zahtjev za više informacija.

Drugi roditelji su se očigledno plašili da progovore. Uljana Tarasova iz Sankt Peterburga napisala je na društvenim mrežama.

"Moj sin, Mark Tarasov je nestao u akciji na krstarici Moskva."

Nekoliko sati kasnije, njen post je nestao, konstatuje Gardijan.

Ostali koji su razgovarali sa ruskim medijima zatražili su anonimnost zbog straha od odmazde od strane vlade.

Bonus video: