Profesor odbio da širi propagandu Kremlja

Ruska država, koja pojačava svoj stisak u mejnstrim medijima, usmjerila propagandne napore o ukrajinskom ratu i na škole

18763 pregleda 34 reakcija 10 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Andrej Šestakov otvorio je nekoliko dokumenata poslatih u WhatsApp grupu za profesore istorije, uključujući i njega, u gradu na istoku Rusije.

Dokumenta u koja je Rojters imao uvid i koja sadrže desetine stranica i prezentacija kao i videolinkove - zapravo su instrukcije o tome kako učenicima tinejdžerima treba predavati gradivo o konfliktu. Nejasno je ko je proslijedio materijal u grupu, ali mnoga dokumenta imaju grb ministarstva obrazovanja u Moskvi.

Andrej Šestakov
Andrej Šestakovfoto: Rojters

Materijal sadrži smjernice za predavanje u kojem se navodi da su ruski vojnici u Ukrajini heroji, da ukrajinski lideri imaju isti cilj kao i osobe koje su sarađivale sa nacistima u Drugom svjetskom ratu, da zapad pokušava da izazove razdor unutar ruskog društva i da Rusi moraju da se drže zajedno.

Šestakov je za Rojters ispričao da je pregledao materijal na jednom od svojih časova. Ovaj 38-godišnjak je kazao da je prije nego što se u januaru zaposlio kao profesor 16. godina proveo u policiji. Posljednjih godina je, pod uticajem kritičara Kremlja Aleksandra Navaljnog, počeo da sumnja u to da rusko rukovodstvo poštuje vrijednosti koje proklamuje o demokratiji.

Odlučio je da svojim učenicima u Gimnaziji broj 2 u rudarskom gradu Nerjungi na istoku Sibira, oko 6700 kilometara istočno od Moskve, ne predaje preporučeno gradivo.

Umjesto toga Šestakov je, kako prenosi Rojters, ispričao učenicima o sadržaju i smjernicama i kazao im zašto su istorijski netačne. On im je, između ostalog, objasnio da se u materijalu navodi da je Ukrajina izum boljševičke komunističke Rusije, mada se u udžbenicima istorije govori o ukrajinskoj istoriji koja datira unazad nekoliko vjekova.

On je otišao i za korak dalje i 1. marta je učenicima na času građanskog obrazovanja rekao da im ne preporučuje da služe u ruskoj vojsci, da je protiv rata u Ukrajini i da su ruski lideri ispoljili elemente fašizma iako tvrde da se u Ukrajini bore protiv fašizma, navodi se u potpisanoj izjavi datoj u policiji u koju je Rojters imao uvid.

Narednih dana, lokalna policija i Federalna služba bezbjednosti (FSB), pozvali su Šestakova na ispitivanje, navodi se u potpisanoj izjavi od 5. marta povodom njegovih komentara u učionici.

Sud ga je 18. marta novčano kaznio sa 35 000 rublji (oko 420 dolara) zbog diskreditovanja ruskih oružanih snaga nakon što je on na internetu objavio snimke razgovora ruskih vojnika zarobljenih u Ukrajini, navodi se u presudi u koju je uvid imala britanska agencija.

On je kazao da je prošlog mjeseca dao otkaz jer je vjerovao da će ionako biti otpušten zbog javnog istupanja protiv rata.

Profesori širom Rusije dobili su iste ili slične smjernice za predavanje, kazala su za Rojters dva zvaničnika iz sindikata prosvjetnih radnika i dvoje profesora iz drugih škola.

Bilbord u Sevastopolju na Krimu
Bilbord u Sevastopolju na Krimufoto: REUTERS

Olga Mirjasova, iz sindikata prosvjetnih radnika, kazala je da su regionalne obrazovne vlasti iste smjernice, kakve je primio Šestakov, poslale u više škola širom zemlje. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvora utvrdi koliko tačno škola je dobilo takav materijal. Jedan profesor je kazao da su primili drugačiji materijal, ali sličnog sadržaja poput onog kakav je dobio Šestakov.

Ova incijativa pokazuje kako ruska država - koja pojačava svoj stisak u mejnstrim medijima - sada širi svoje propagandne napore o ukrajinskom ratu na škole. Od početka rata, mnoge ruske škole su na društvenim mrežama objavile fotografije djece koja šalju poruke podrške ruskim vojnicima u Ukrajini i kako stoje u formaciji u obliku slova "Z", koje je simbol podrške ratu.

Profesori koji se protive ratu sada su zajedno sa opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama, nezavisnim novinarima pod pritiskom ruske države suočeni sa novčanim kaznama, krivičnim gonjenjem i mogućnošću da ostanu bez posla. Predsjednik Vladimir Putin je početkom marta potpisao zakon kojim je širenje lažnih informacija o ruskim oružanim snaga kažnjivo zatvorom do 15 godina.

Ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov kazao je pred jednim skupštinskim odborom u martu da je njegovo ministarstvo pokrenulo nacionalnu kampanju da razgovara o rusko-ukrajinskim odnosima sa učenicima, usljed pitanja koja djeca postavljaju o situaciju u Ukrajini i sankcijama.

Putin i ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov
Putin i ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcovfoto: REUTERS

"Hibridni rat" Zapada

U nastavnim smjernicama koje je primio Šestakov navodi se da su namijenjene za učenike između 14 i 18 godina. Sadrže detaljne nastavne planove za profesore, linkove za snimke govora predsjednika Putina i kratke filmove za ilustrovanje lekcija.

Prema tom nastavnom materijalu, Zapad vodi informacioni rat kako bi pokušao da preokrene javno mnjenje protiv rukovodstva Rusije, i da sav ruski narod treba da ustane protiv toga.

U jednom planu navodi se da Rusija vodi kulturološki rat protiv Zapada koji je uništio "instituciju tradicionalne porodice" i koji sada pokušava da nametne svoje vrijednosti Rusiji.

Navodi se da je od pada Sovjetskog Saveza, Ukrajina sprovodila antirusku politiku. "Bilo je napada na ruski jezik, naša zajednička istorija je falsifikovana, ratni zločinci i kriminalne grupe iz Drugog svjetskog rata su pretvoreni u heroje", navodi se u dokumentu u dijelu koji se odnosi na ukrajinske nacionaliste koji su tokom rata sklopili savez sa Njemačkom.

U drugoj lekciji navodi se da Zapad upotrebljava "hibridno ratovanje" - mješavinu propagande, ekonomskih sankcija i vojnog pritiska - kako bi pokušao da porazi Rusiju izazivajući unutrašnji sukob. "Upravo zbog toga nas pozivaju na demonstracije, podstiču nas da kršimo zakon i pokušavaju da nas zaplaše", navodi se u materijalu.

"Ne smijemo nasjesti na provokacije", stoji u dokumentu.

Materijal predviđa i igru u kojoj učenici imaju 15 sekundi da procijene da li je neka izjava istinita ili lažna. Jedna od tvrdnji glasi: "Organizovanje protesta, provokacije vlasti i masovni skupovi su efikasan način za rješavanje hibridnog konflikta". Prema smjernicama, ispravan odgovor je "lažno".

Rojters je pronašao objave na društvenim mrežama iz jedne škole u Samari i iz škole u Minusinsku, na sjeveru Sibira, na kojima su prikazani slajdovi iz iste prezentacije.

Profesori koji se protive ratu sada su zajedno sa opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama, nezavisnim novinarima pod pritiskom ruske države suočeni sa novčanim kaznama, krivičnim gonjenjem i mogućnošću da ostanu bez posla.

Danil Plotnikov, profesor matematike u Čeljabinsku na Uralu, kazao je za Rojters da su njegovi nadređeni tražili da predaje sadržaj sličan onome koji je primio Šestakov. Tatjana Černjenko, profesorica matematike kazala je da su joj kolege iz drugih škola rekle da su od njih tražili da predaju na osnovu sličnog materijala, ali da to nije bio slučaj u njenoj školi.

Profesori su za Rojters kazali da je u nekim regionima i školama ovakav sadržaj forsiran snažnije nego u drugim. Nijedan od petoro nastavnika nije rekao da je nekom od njihovih kolega eksplicitno naređeno da predaju takvo gradivo. To je obično sročeno kao preporuka škole ili regionalnih obrazovnih vlasti.

Pojedini su odbili i nijesu se suočili sa posljedicama, kazao je Danil Ken iz sindikata prosvjetnih radnika. Drugi nijesu predavali gradivo, ali su nadređenima kazali da jesu, kazao je Ken. On je dodao da odbijanje nosi rizik jer profesori ne znaju hoće li uprava škole vršiti na njih pritisak da daju otkaz.

Političko buđenje

Šestakov, koji je tokom službe u policiji godinu dana proveo u specijalnim snagama ministarstva unutrašnjih poslova čiji se pripadnici sada bore u Ukrajini, kazao je da je njegovo političko buđenje počelo 2018. kada je počeo da prati snimke koje je objavljivao Navaljni, koji se trenutno nalazi u ruskom zatvoru, o korupciji među liderima Kremlja.

"Postao sam pravi opozicionar", kazao je Šestakov.

Kada je počeo rat u Ukrajini sate je provodio gledajući na društvenim mrežama snimke borbi i fotografije stradalih.

Pod pseudonimom je objavio snimke intervjua sa ruskim vojnicima zarobljenim u Ukrajini, zbog čega mu je izrečena novčana kazna nakon što je na sudu utvrđeno da je prekršio zakon protiv diskreditovanja ruskih oružanih snaga.

Šestakov kaže da misli da FSB u posljednje vrijeme prisluškuje njegove telefonske razgovore, mada nema dokaze za to. Takođe tvrdi da je tri puta do sada vidio osobe za koje smatra da su agenti FSB u civilu.

On sada planira da ode iz Rusije jer se plaši novih kazni. Pridruižio bi se desetinama hiljada protivnika Kremlja koji su napustili zemlju od kada je Putin 2018. počeo žestok obračun sa opozicijom. Šestakov planira da ode u Tursku, osim ukoliko mu vlasti zabrane da napusti zemlju.

Za njega nije opcija da ostane i odustane od otpora ratu. "Meni bi bilo veoma teško da ćutim", kazao je on.

Bonus video: