ŠPANSKA VLADA:

"Ako Pudždemon ne odustane od nezavisnosti, ukinućemo autonomiju Katalonije"

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je na Pudždemona da "djeluje razumno", pošto se približava rok koji je sjeveroistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću
71 pregleda 2 komentar(a)
Soraja Saens de Santamaria, Foto: Reuters
Soraja Saens de Santamaria, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2017. 10:59h

Španske vlasti saopštile su danas da će ukinuti djelimično ili u potpunosti autonomiju Katalonije, ako regionalni lideri te pokrajine ne odustanu od nezavisnosti.

"Ukoliko predsjednik Katalonije Karles Pudždemon ne odustane od nezavisnosti, onda će biti primijenjen član 155 Ustava kojim se omogućava ukidanje autonomije", izjavila je potpredsjednica španske vlade Soraja Saens de Santamaria.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je danas na Pudždemona da "djeluje razumno", pošto se približava rok koji je sjeveroistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću.

"Tražim od Pudždemona da djeluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan", poručio je Rahoj u španskom parlamentu, prenosi Rojters.

AFP prenosi da je njegova zamjenica Saens de Santamarija, 24 sata uoči isteka roka koji je Madrid dao Barseloni, izjavila da će Španija nastojati da privremeno ukine katalonsku autonomiju ukoliko lideri regiona ne odustanu od zahtjeva za nezavisnošću.

"Gospodin Pudždemon će isprovocirati primjenu člana 155 ustava", kazala je u obraćanju španskim poslanicima potpredsjednica vlade.

Rok u kom bi Pudždemon trebalo da se izjasni ističe sjutra u 10 sati po lokalnom vremenu.

Protest u parlamentu zbog pritovrenih Katalonaca

Istovremeno, oko 50 poslanika protestovalo je danas u parlamentu Španije isticanjem transparenata, kojima su zahtijevali oslobađanje dvojice aktivista, zagovornika nezavisnosti Katalonije, opisujući ih kao političke zatvorenike.

Protest poslanika u Madridu trajao je oko 15 sekundi, a oni su sjeli na svoja mjesta pošto su upozoreni da krše poslovnik, navodi Asošiejted pres.

Aktivisti Žordi Sančes i Žordi Kuišar, lideri organizacija Katalonska nacionalna skupština i Omnium kultural, uhapšeni su u ponedjeljak sa dvojicom katalonskih policijskih zvaničnika.

Njih četvorica se sumnjiče za podsticanje na pobunu, a pod istragom su zbog uloge u demonstracijama 20. i 21. septembra u Barseloni. Ti protesti su izbili pošto je španska policija upala u brojne katalonske institucije i uhapsila 12 zvaničnika katalonske vlade, nastojeći da osujeti pripreme za referendum o secesiji Katalonije, održan 1. oktobra.

Desetine hiljada građana protestovale su juče u Barseloni zbog hapšenja Sančesa i Kuišara, zahtijevajući da budu pušteni na slobodu.