Kremlj se trudi da sakrije broj palih vojnika

Rusko ministarstvo odbrane predlaže dodatne mjere opreza u vezi sa vojnim gubicima u Ukrajini

14424 pregleda 17 komentar(a)
Pripadnici ruskih snaga nadomak Mariupolja, Foto: Rojters
Pripadnici ruskih snaga nadomak Mariupolja, Foto: Rojters

Rusko ministarstvo odbrane predložilo je da se rođaci vojnika stradalih u Ukrajini ubuduće za novčanu nadoknadu prijavljuju vojnim umjesto civilnim vlastima, čime je nametnut dodatni stepen tajnosti u vezi sa ratnim gubicima.

U Rusiji se vojne žrtve smatraju državnom tajnom i u uslovima mira, a zvanični podaci o žrtvama u Ukrajini nijesu ažurirani skoro četiri nedjelje.

U predlogu, ministarstvo odbrane je tražilo da nadoknade koje se isplaćuju porodicama palih vojnika više ne budu u nadležnosti civilnih službenika već da se time bave regrutni centri. Cilj ove mjere jeste da se "ograniči broj ljudi koji imaju pristup informacijama o članovima porodica pripadnika Ruskih oružanih snaga koji su stradali tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini", navodi se u predlogu.

Dokument je objavljen na vladinom sajtu za pravne informacije, a Rojters navodi da je nejasno kada će ga vlada razmatrati.

Predlog je upućen pošto je više članova porodica pripadnika posade potonule krtstarice "Moskva" za medije kazalo da se njihovi sinovi i braća vode kao nestali.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je posada Moskve evakuisana, ali nijesu naveli precizne podatke.

Rusija je prošle nedjelje saopštila da je "Moskva" potonula nakon eksplozije municije. Ukrajina tvrdi da je projektilom pogodila krstaricu koja je simbol ruske Crnomorske flote.

Ministarstvo je 25. marta saopštilo da je 1 351 ruski vojnik ubijen a 2 825 ranjeno od kako je Moskva 24. februara počela akciju koju naziva specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

Broj vojnih žrtava nije ažuriran od tada, ali je Kremlj u više navrata pominjao "značajne gubitke".

Ukrajinske i zapadne vlade navele su da vjeruju da je broj ruskih žrtava višestruko veći.

Bonus video: