Džonson smatra realnom mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023.

Na pitanje tokom konferencije za novinare u Nju Delhiju o tom datumu koji pominju zapadni izvori i o mogućem scenariju ruske pobjede, Džonson je odgovorio da je to "svakako realistična mogućnost"

7499 pregleda 5 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: REUTERS
Boris Džonson, Foto: REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson ocijenio je danas kao "realističnu" mogućnost da rat u Ukrajini traje do kraja 2023. godine zbog odlučnosti Rusije da nastavi svoju "gnusnu" ofanzivu.

Na pitanje tokom konferencije za novinare u Nju Delhiju o tom datumu koji pominju zapadni izvori i o mogućem scenariju ruske pobjede, Džonson je odgovorio da je to "svakako realistična mogućnost".

"Ruski predsjednik Vladimir Putin ima ogromnu vojsku... napravio je katastrofalnu grešku i jedinu opciju koju sada ima je da nastavi da primjenjuje svoj gnusni pristup zasnovan na artiljeriji da pokuša da uništi Ukrajince", rekao je britanski premijer na kraju dvodnevnog boravka u Indiji.

Prema Borisu Džonsonu, koji je odao priznanje ukrajinskom otporu, za sada "ne izgleda vjerovatna mogućnost" održavanja "realističnih" pregovora za okončanje sukoba.

Govoreći o vojnoj podršci Ukrajini i njenim susjedima Džonson je rekao da planira da nadoknadi Poljskoj tenkove sovjetske proizvodnje koje bi ona mogla da pošalje Ukrajini da se suprotstavi ruskoj invaziji.

Njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je juče da će Ukrajina "narednih dana" dobiti teško oružje, među kojima i tenkove, iz istočnoevropskih zemalja.

Njemačka se obavezala da nadoknadi troškove te opreme, a više zemalja NATO dalo je zeleno svjetlo za isporuku teškog naoružanja.

Bonus video: