mogao bi da "stvori konfuziju" u sadašnjem kontekstu

Vatikan otkazao susret pape Franja s ruskim patrijarhom Kirilom predviđen za jun

U razgovoru za argentinski dnevnik La Nasion, objavljen danas, papa je dao uvjeravanja da su njegovi odnosi sa patrijarhom Kirilom "vrlo dobri" i rekao da žali što je "Vatikan morao da otkaže drugi sastanak sa patrijarhom Kirilom, koji je predviđen za jun u Jerusalimu"

2731 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Katolički poglavar papa Franja otkrio je da je za jun bio predviđen njegov sastanak sa ruskim patrijarhom Kirilom, ali da je morao da bude otkazan, jer bi mogao da "stvori konfuziju" u sadašnjem kontekstu.

To je trebalo da bude njihov drugi susret poslije istorijskog sastanka 2016.

U razgovoru za argentinski dnevnik La Nasion, objavljen danas, papa je dao uvjeravanja da su njegovi odnosi sa patrijarhom Kirilom "vrlo dobri" i rekao da žali što je "Vatikan morao da otkaže drugi sastanak sa patrijarhom Kirilom, koji je predviđen za jun u Jerusalimu".

"Međutim naša diplomatija je ocijenila da bi sastanak udvoje u vom trenutku mogao da donese mnogo konfuzije", rekao je papa u očiglednoj aluziji na rat u Ukrajini.

Papa i patrijarh su imali istorijski susret u februaru 2016. na Kubi, prvi susret poglavara dvije velike hrišćanske crkve u gotovo hiljadu godina i važan korak ka približavanju Vatikana i ruskih pravoslavaca.

Međutim od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara vođe dvije crkve imaju dijametralno suprotne stavove, navodi agencija Frans pres.

Papa Franja ponavlja pozive za mir, osuđuje užasnu svirepost u Ukrajini.

Patrijarh Kiril, koji je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, branio je vojnu operaciju i još sredinom aprila pozvao je na okupljanje oko vlasti da bi se borilo protiv "spoljnih i unutrašnjih neprijatelja" Rusije.

Sredinom marta poglavari dvije crkve imali su video razgovor o ratu u Ukrajini tokom koga su izrazili želju za "pravedan mir", prema Moskovskoj patrijaršiji.

Ali takođe je tom prilikom papa ukazao da crkva ne treba da "koristi jezik politike", prema saopštenju Vatikana.