Zelenski: Od vitalnog značaja da se sastanem sa Putinom, vojska nije spremna da silom probije opsadu Marijupolja

Pedeset deveti dan rata u Ukrajini

83605 pregleda 35 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2022. 22:49h
Završeno
22:47h

Poslije skoro dva mjeseca ruskog rata protiv Ukrajine, Kremlj je preduzeo vanredne korake da otupi ekonomsku kontraofanzivu sa Zapada.

Povezani članci

23. April 2022.

Kako sankcije pogađaju rusku ekonomiju

20:06h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da ukrajinska vojska nije spremna da pokuša silom da probije rusku opsadu Marijupolja, ali da Kijev ima svako pravo da to učini.

On je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da je od vitalnog značaja da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom radi razgovora ako Ukrajina planira da riješi rat diplomatskim putem.

Kazao je i da će vjerovatnoća daljih mirovnih pregovora sa Rusijom u Turskoj zavisi od Putina, ali da Kijev želi da se održe suštinski razgovori.

On je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da je osam osoba, uključujući tromjesečno dijete, poginulo u raketnim udarima u južnom lučkom gradu Odesi.

Moskva negira da je ciljala civile.

Zelenski je kazao i da misli da bi Rusija mogla da upotrijebi nuklearno oružje, ali da ne želi da vjeruje da će to učiniti.

Izmjena: 20:28h
19:38h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Kijev prekinuti pregovore sa Moskvom ako Rusija uništi ukrajinski narod u gradu Marijupolju i održi "pseudoreferendume" za stvaranje "pseudorepublika" u oblastima koje je okupirala Rusija.

16:12h

Novi pokušaj evakuacije ukrajinskih civila iz ratom razorenog Marijupolja propao je danas, napisao je pomoćnik gradonačelnika na svom Telegram kanalu.

On je za to okrivio ruske snage.

Zvaničnik je rekao da se 200 stanovnika Marijupolja okupilo da budu evakuisani, ali da im je ruska vojska rekla da se raziđu i upozorila na moguće granatiranje.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za ponovljene neuspjehe u evakuaciji ljudi iz Marijupolja.

16:11h

U ukrajinskoj Odesi ima žrtava u raketnom udaru na južni lučki grad, rekao je regionalni portparol Sergej Bračuk.

"Ima žrtava – poginulih i ranjenih", rekao je on i dodao da se tačan broj još uvijek utvrđuje.

Šef kancelarije ukrajinskog predsjednika kazao je da je prema posljednjim podacima stradalo pet osoba, a da je 18 ranjeno.

15:32h

U artiljerijskom napadu na grad Zolote u istočnoj ukrajinskoj oblasti Luganjska su poginula dva civila, a dva su ranjena, rekao je guverner Serhii Haidai, prenosi Rojters.

13:58h

Regionalni guverner oblasti Lavov u Ukrajini Maksim Kozacki najavio je da će u nedjelju uveče, na sami pravoslavni Uskrs, u toj oblasti na snagu stupiti policijski čas.

Kozacki je naveo da će policijski čas početi sjutra u 23.00 i trajati do pet ujutru, i tako svake noći dok ga zvanično ne ukine.

"Nažalost, neprijatelj ne poznaje koncept kao što je najveći vjerski praznik. Toliko su zvijeri da ne razumiju šta je Uskrs", rekao je guverner.

Istakao je da su crkveni zvaničnici saglasni s tom odlukom i sve liturgije biće služene ujutru.

13:03h

Evropske kompanije mogle bi zaobići zahtjev Rusije da isporučeni gas plaćaju u rubljama bez kršenja EU sankcija ako plate u eurima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, saopštila je Evropska komisija (EK).

12:45h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je da su ruske snage nastavile sa vazdušnim napadima i da pokušavaju da upadnu u "Azovstalj" u kojem otpor i dalje pružaju ukrajinske snage.

"Neprijatelj pokušava da uguši posljednji otpor branilaca Marijupolja u Azovstalja", rekao je Arestovič.

10:27h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš posjetiće iduće nedjelje Ukrajinu da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, poslije susreta u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopštile su Ujedinjene nacije.

Gutereš će se u Ukrajini sastati sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i primiće ga Volodimir Zelenski u četvrtak, 28. aprila, navele su UN.

Prethodno je javljeno da će Gutereš otputovati u Moskvu u utorak da se sastane sa Putinom. To će biti njihov prvi sastanak od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

09:57h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage oborile ukrajinski Su-25, ali i tri helikoptera Mi-8 u Harkovu, piše Rojters.

09:56h

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da će, ako sve bude išlo po planu, evakuacija iz Marijupolja početi u podne.

"Danas ćemo opet pokušati da evakuišemo žene, djecu i stare", navela je Vereščuk, kako prenosi Rojters.

09:21h

Kanada je saopštila da je obezbijedila tešku artiljeriju ukrajinskim oružanim snagama, nakon što je, na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, premijer Džastin Trido obećao da će poslati takvu pomoć, prenosi Rojters.

Do sada Kanada je isporučila ukrajinskim snagama određeni broj haubica M777 i odgovarajuću municiju, a pri kraju su ugovori za nabavku oklopnih vozila koja će poslati Ukrajini što je prije moguće, saopštilo je ministarstvo odbrane.

08:35h

Moldavsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog ambasadora kako bi izrazilo duboku zabrinutost zbog komentara od strane vojnog komandanta, koji je sugerisao da je populacija koja govori ruski jezik pod represijom.

"Ove izjave su bez osnova. Moldavija je neutralna država i ovaj princip mora da bude poštovan od strane međunarodnih faktora, uključujući i Rusku Federaciju", navelo je ministarstvo na svom sajtu, kako prenosi Rojters.

08:31h

Pedeset deveti je dan rata u Ukrajini.

Ukrajinska vojska saopštila je danas da ruske trupe nastavljaju "ofanzivne operacije" u istočnoj Ukrajini sa ciljem da poraze ukrajinske snage, uspostave punu kontrolu nad regionima Donjeck i Lugansk i osiguraju "kopneni put između tih teritorija i okupiranog Krima".

Ukrajinske snage su u protekla 24 sata odbile osam ruskih napada u te dvije oblasti, uništile devet tenkova, 18 oklopnih vozila i 13 drugih vozila, tanker i tri artiljerijska sistema, napisalo je generalštab ukrajinske vojske jutros na svojoj Fejsbuk stranici.

Ruske snage nastavljaju djelimično da blokiraju i granatiraju Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad, i aktivne su u oblasti Izjuma, navodi se u izvještaju.

U strateškom lučkom gradu Marijupolju ruske snage "nastavljaju da blokiraju" ukrajinske jedinice u industrijskom kompleksu Azovstalj, njihovom posljednjem uporištu i sprovode vazdušne napade na grad uz upotrebu projektila dugog dometa, navodi se u objavi.

Dodaje se da je inženjerska jedinica stigla u Marijupolj da odredi infrastrukturu luke.

Bonus video: