Putinovi pioniri za 21. vijek: Zanima nas samo da Rusija bude jaka i velika

Formirana u maju 2016, Armija mladih ili “Junarmija” na ruskom, ima 190.000 djece starosti od 8 do 18 godina iz svih 85 ruskih regiona
87 pregleda 1 komentar(a)
Armija mladih, Putinovi pioniri, Foto: Nytimes.com
Armija mladih, Putinovi pioniri, Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 15.04.2018. 14:06h

U Rusiji je često staro ponovo novo ili, preciznije, sovjeti su ponovo u modi.

Armija mladih, otvorena za momke i djevojke liči na pionire iz sovjetskog doba. Pionira organizovanih kako bi im se ulila ljubav prema komunizmu, najviše se sjećaju zbog njihovih ljetnjih kampova. Armija mladih odražava neke djelove komunizma, uključujući patriotizam i služenje narodu.

Karakteristična crvena boja je istrajala. Pioniri su vezivali crvene marame oko vrata, članovi Armije mladih nose crvene beretke sa značkom u vidu logoa organizacije - crvenom zvezdom ruske armije koja stoji na glavi orla.

Formirana u maju 2016, Armija mladih ili “Junarmija” na ruskom, ima 190.000 djece starosti od osam do 18 godina iz svih 85 ruskih regiona.

Kako bi u februaru proslavili Dan branilaca otadžbine, Ministarstvo odbrane je organizovalo prvi nacionalni forum organizacije na kome se okupilo 8.000 članova u Patriotskom parku, ruskom tematskom parku u Kubinki, 50 kilometara zapadno od Moskve.

Dešavanja su organizovana od ranog jutra sa di-džejem koji je puštao modernizovane verzije starih ruskih patriotskih melodija, dodavao skrečovanje i druge tehnike hip-hopa. Poslije njega su nastupili pop bendovi koji su svirali do 11 ujutru.

Učesnici su mogli da nauče kako da pucaju iz pištolja, prisustvuju obuci pasa, koriste 3D printer i voze virtuelni tenk.

Sergej Šojgu, ministar odbrane, naglasio je važnost organizacije u stvaranju veze između mladih Rusa i vojske. Događaj je organizovan nedjelju dana prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin održao govor u kojem je obećao da će Rusija ponovo biti oružana supersila.

“Ideja je da se motivišu studenti da naprave nešto novo, primijene svoje ideje na svoju budućnost i budućnost zemlje”, rekao je Artur Kuzmin koji je radio za 3D printerom.

Pojavile su se i kritike da je organizacija osmišljena kako bi mladu generaciju pretvorila u robote koji salutiraju i neprijateljski su nastrojeni prema liberalnim zapadnjačkim vrednostima. Na jednom Jutjub spotu ukrštene su fotografije sa koncerta gde Armija mladih salutira Putinu sa okupljanjem Hitlerove omladine iz 1943.

Dmitrij Trunenkov, vođa organizacije, odbacuje tu ideju.

“Ovo su ozbiljni, zgodni mladi ljudi sa vatrom u očima”, rekao je ovaj nekadašnji olimpijski vozač boba kome su Rusi zabranili da se četiri godine bavi sportom zbog dopinga.

“Naš pokret je potpuno apolitičan”, dodao je on. “Jedino što nas interesuje jeste da naša zemlja bude jaka i velika.”

Najposjećenija su sportska takmičenja, elektronska streljana i simulator vožnje tenka.

“Naš pokret je potpuno apolitičan”, dodao je on. “Jedino što nas interesuje jeste da naša zemlja bude jaka i velika.”

Neki članovi Armiju mladih smatraju putem ka redovnoj vojsci. Na jednom zidu nalaze se slike koje prikazuju rat u Siriji.

Aleksej Poltinikov (17) kaže da je redovnim vojnicima data mogućnost da potpišu ugovor da li žele u Siriju ili ne. “Novac je ogroman”, kaže i dodaje da je to i najsigurniji način da vas ubiju.

“Ne bih potpisao takav ugovor osim ako mi zemlja nije ugrožena”, rekao je on.

Drugi članovi kažu da vojni spotovi koji se vide na ekranima i konstantno uzvikivanje “Rusija! Rusija!” mogu da ubijede neke povodljive mlade da treba da odu i da se bore.

“Vlada bi mogla prelako da ih iskoristi, a to nije dobro”, kaže 17-godišnji Eldar Kormilin.

Kormilin i njegovi prijatelji pridružili su se Armiji mladih jer nemaju šta da rade u kraju Moskve gdje žive, kaže. Nada se da će kasnije tokom dana moći da puca iz pištolja.

“U Rusiji nemam mnogo mogućnosti da vidim pravi pištolj”, kaže.

Vasilij Nesterenko je slikar čiji su radovi o Siriji izloženi. Najveći je posveta čuvenoj slici majstora iz 19. vijeka Ilje Rjepina ”Odgovor zaporoških kozaka turskom sultanu Mehmedu IV”.

Nesterenkova verzija “Pismo ruskim neprijateljima” koristi mnoge likove sa Rjepinove slike, ali su oni obučeni u modernije uniforme i smješteni na sirijsko bojno polje.

Armija mladih je takođe posveta prošlosti, kombinacija Komsomola, mladih Komunističke partije i pionira, kaže Nesterenko.

“Tokom sovjetskih vremena, tu su bili pioniri i Komsomol. Sada je sve malo drugačije, ali je ideja ista”, dodao je on.

The New York Times

Bonus video: