Makronu stižu čestitke od evropskih lidera: Divna vijest za cijelu Evropu

"U ovom turbulentnom periodu, potrebna nam je čvrsta Evropa i Francuska potpuno posvećena suverenijoj i strateškijoj Evropskoj uniji"

14626 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lideri Evropske unije čestitali su francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu pobjedu na izborima nad njegovim ekstremno desničarskim rivalom, odražavajući olakšanje zbog izbjegavanja političkog šoka u jednoj od najvažnijih zemalja bloka.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, kao i premijeri Belgije i Luksemburga, bili su među prvima koji su čestitali Makronu, a pratili su ih skoro svi od 27 lidera bloka, poslie njegove pobjede.

"Bravo Emanuele", napisao je Mišel na Tviteru.

"U ovom turbulentnom periodu, potrebna nam je čvrsta Evropa i Francuska potpuno posvećena suverenijoj i strateškijoj Evropskoj uniji".

Nakon iznenadnog glasanja Britanije za izlazak iz EU i izbora Donalda Trampa u Sjedinjenim Državama 2016. godine, blok je bio uznemiren zbog potencijalno eksplozivnih socijalnih i ekonomskih reformi Le Penove, čak i ako su ankete pokazale da je Makron pobijedio u drugom krugu.

Francuska, članica osnivač EU, bila je u centru napora za integraciju Evrope od kraja Drugog svjetskog rata, čak i ako su takve politike bile podjele.

Analitičari i diplomate kažu da bi Le Pen, duboko evroskeptična političarka koja je iskazivala divljenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u Jelisejskoj palati imala ogromne implikacije na stabilnost EU.

Le Pen je dugo koketirala sa idejom da napusti blok, iako je insistirala da ovog puta nema "tajnu agendu" za izlazak iz EU ili jedinstvene valute eura.

Le Pen
Le Penfoto: Reuters

Predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, francuska državljanka, uputila je riječi podrške za Makrona rekavši da je "snažno vođstvo od suštinskog značaja u ovim neizvjesnim vremenima".

Lideri Švedske, Rumunije, Litvanije, Finske, Holandije i Grčke, kao i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, svi su reagovali u roku od pola sata od rezultata svojim čestitkama.

"Radujem se nastavku naše opsežne i konstruktivne saradnje u okviru EU i NATO-a i daljem jačanju odličnih odnosa između naših zemalja", rekao je holandski premijer Mark Rute.

Ponavljajući mišljenje mnogih, njemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da je Evropa najveći pobjednik.

Italijanski premijer Mario Dragi, za koga se zajedno sa Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom smatra da čini moćnu trojku pro-EU lidera, takođe je rekao da je reizbor "divna vijest za cijelu Evropu".

Šolc je ponudio nastavak francusko-njemačke saradnje, koja se smatra motorom evropskih integracija.

Španski premijer Pedro Sančez tvitovao je čestitke Makronu. Sančez je u četvrtak napisao zajednički članak u francuskom dnevniku Mond sa Portugalcima Antoniom Kostom i Šolcom kritikujući Le Penovu i pozivajući ljude da glasaju za Makrona.

"Mora se iskoristiti šansa da u Francuskoj i Njemačkoj budu proevropske vlade najmanje naredne četiri godine", rekao je Anton Hofrajter, predsjednik Evropskog komiteta u njemačkom Bundestagu.

Bonus video: