Janša poslije poraza: Uvijek smo spremni da sarađujemo za dobro Slovenije

"Što se tiče broja mandata SDS-a, izjednačili smo se sa najboljim rezultatom stranke u istoriji. Pobjeđivali smo u mnogim okruzima gdje nikada ranije nismo", rekao je lider SDS-a

11979 pregleda 11 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Predsjednik Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janez Janša čestitao je, kako je rekao "relativnom pobjedniku" danas održanih parlamentarnik izbora u Sloveniji.

Janšina stranka se seli u opoziciju, pošto je Slobodarski pokret za zaštitu životne sredine, koju predvodi Robert Golob, osvojio 41, od 90 poslaničkih mjesta u državnom parlamentu.

Janšina stranka osvojila je 27 poslaničkih mjesta. To su rezultati na osnovu 99,68 odsto obrađenih glasova.

"Rezultati su takvi kakvi jesu. Čestitamo relativnom pobjedniku. Rezultat daje sliku velikog odziva, što pozdravljamo", rekao je Janša.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima iskoristilo je više od 69,7 odsto upisanih birača.

Pravo glasa na izborima imalo je 1.697.199 upisanih, a glasalo je njih ukupno 1.183.036.

Janša je dodao da je pred novom vladom mnogo izazova, ali da su temelji čvrsti, zbog čega će "putovanje biti relativno mirno".

"Što se tiče broja mandata SDS-a, izjednačili smo se sa najboljim rezultatom stranke u istoriji. Pobjeđivali smo u mnogim okruzima gdje nikada ranije nismo", dodao je Janša.

Poručio je i da je njegova stranka uvijek spremna da sarađuje za dobro Slovenije.

Na pitanje da li razmišlja da podnese ostavku nakon poraza na izborima, lider SDS-a nije direktno odgovorio.

Stranka Socijalnih demokrata na parlamentarnim izborima osvojila je sedam mandata, a njena liderka Tina Fajon najavila je da će formirati koaliciju sa pokretom koji predvodi Golob.

Od 90 poslaničkih mjesta u državnom parlamenta Slovenije, dva pripadaju predstavnicima italijanske i mađarske nacionalne manjine.

Bonus video: