Vezali se za sidreni lanac - aktivisti Grinpisa kod Osla pokušali da blokiraju ruski tanker

"Nafta nije samo korijen klimatske krize, već i ratova i sukoba. Šokiran sam što Norveška funkcioniše kao slobodna luka za rusku naftu, za koju znamo da finansira Putinov rat"

3351 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aktivisti Grinpisa pokušali su da blokiraju tanker koji je trebalo da isporuči rusku naftu Norveškoj tako što su se lancima privezali za brod, a sve u znak protesta protiv rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Tanker Ust Luga trenutno je usidren u blizini luke Slagen, sedamdesetak kilometara južno od glavnog grada Osla, dodaje Rojters.

Aktivisti koji su stigli malim čamcem i vezali su se za sidreni lanac tankera, navodi se u saopštenju Grinpisa.

"Nafta nije samo korijen klimatske krize, već i ratova i sukoba. Šokiran sam što Norveška funkcioniše kao slobodna luka za rusku naftu, za koju znamo da finansira Putinov rat", rekao je Frode Plejm, lider Grinpisa u Norveškoj.

Ova gupa je pozvala norvešku vladu da zabrani uvoz ruskih fosilnih goriva, kao i da bi trebalo otkazati sve ugovore za takav uvoz iz Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Ranije tokom aprila aktivsti Grinpisa iz Italije na otvorenom moru su na jednom od ruskih tankera napisali - "Mir, a ne nafta", takođe u znak protesta protiv korišćenja fosilnih goriva.

Bonus video: