Zelenski: Razgovori s američkim zvaničnicima efikasni i ohrabrujući

Na dnevnom redu sastanka bilo i širenje sankcija Moskvi

4459 pregleda 0 komentar(a)
Ostin, Zelenski i Blinken, Foto: Reuters
Ostin, Zelenski i Blinken, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas razgovore sa državnim sekretarom i ministrom odbrane SAD Entonijem Blinkenom i Lojdom Ostinom kao "ohrabrujuće i efikasne".

Dvojica američkih zvaničnika posjetili su juče Kijev i razgovarali sa Zelenskim, a iz bezbjednosnih razloga izjave su dali tek po povratku iz Kijeva na nepoznatom mjestu u Poljskoj kod granice sa Ukrajinom.

U današnjem video obraćanju Zelenski je rekao da SAD nude "snažnu" podršku Ukrajini. On je dodao da su se dogovorili o "daljim koracima radi jačanja ukrajinskih oružanih snaga i ispunjenja svih prioritetnih potreba ukrajinske vojske".

Rekao je da je na dnevnom redu sastanka bilo i širenje sankcija Moskvi.

Blinken i Ostin izjavili su da su SAD odobrile prodaju municije Ukrajini od 165 miliona dolara, kao i dodatnih 300 miliona dolara za strano vojno finansiranje.

Zelenski je ukazao da Ukrajina očekuje od SAD da predvodi druge saveznike u osiguravanju određenih bezbjednosnih garancija u budućnosti.

Ukrajinski predsjednik osudio je Rusiju zbog pokretanja nove oružane operacije na pravoslavni Uskrs, u nedjelju, opisujući to kao "namjerno uništenje života u Ukrajini".

Bonus video: