Osman Kavala osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Kavala je priveden 18. oktobra 2017. godine zbog optužbi za proteste širom zemlje 2013. godine, kao i slučaja vezanog za pokušaj državnog udara 2016. Negira sve optužbe

8710 pregleda 0 komentar(a)
Osman Kavala, Foto: Shutterstock
Osman Kavala, Foto: Shutterstock

Turski filantrop i poduzetnik Osman Kavala osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog pokušaja svrgavanja vlade finansiranjem protesta širom zemlje 2013. godine.

Najviši evropski sud i zapadni saveznici Ankare kažu da je slučaj politički motivisan.

Kavala je priveden 18. oktobra 2017. godine zbog optužbi za proteste širom zemlje 2013. godine, kao i slučaja vezanog za pokušaj državnog udara 2016. Negira sve optužbe.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste iz 2013. koji su počeli u Gezi parku, ali je presuda ove godine ukinuta i spojena s optužbama u drugom predmetu.

Grupe za zaštitu prava opisale su suđenja protiv Kavale kao simbol suzbijanja neslaganja pod predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Stalna kašnjenja u njegovom suđenju, uključujući spajanjem različitih predmeta i stvaranjem novih nakon prethodne oslobađajuće presude, bacila su sjenu na poštivanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu", ranije su saopćile ambasade zapadnih država.

Sud je također osudio nekoliko drugih osoba na 18 godina zatvora zbog pomaganja u pokušaju rušenja vlade. Sud je saopštio da je odlučio da Kavalu oslobodi optužbe za špijunažu zbog nedostatka dokaza.

Bonus video: