Zgrada državne sigurnosti otcijepljene moldavske oblasti pogođena granatom?

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citirala je 25. aprila očevidce koji su rekli da su čuli glasne zvukove i da su prozori na obližnjim kućama oštećeni

10453 pregleda 0 komentar(a)
Transnistria, Foto: Shutterstock
Transnistria, Foto: Shutterstock

Ministarstvo državne sigurnosti u Tiraspolu, glavnom gradu otcijepljene moldavske regije Transdnjestar, pogođeno je nizom eksplozija, navode medijski izvještaji.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citirala je 25. aprila očevidce koji su rekli da su čuli glasne zvukove i da su prozori na obližnjim kućama oštećeni.

Promet je blokiran u blizini zgrade, izvijestile su RIA Novosti, te su naveli da su prisutni policijski automobili, kao i vozila hitne pomoći i vatrogasnog osoblja.

Objave na društvenim mrežama prikazuju predmet za koji se čini da je granata iz bacača granata koji leži na ulici u blizini ministarstva. Lokalni mediji javljaju da nema informacija o žrtvama.

Televizijska stanica TSV prikazala je raznesene prozore i vrata zgrade te vatrogasce na mjestu događaja. Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova otcijepljene regije rekli su da je granata pogodila zgradu, naveli su iz TSV.

Moldavija, koja graniči s Ukrajinom, izgubila je kontrolu nad Transdnjestrom nakon što su lideri otcijepljene regije proglasili nezavisnost 1990.

Ta je deklaracija izazvala rat 1992. između moldavske vojske i pobunjenika u Transdnjestru koje je podržala Rusija koja još uvijek ima oko 1.400 svojih vojnika stacioniranih u ovoj otcijepljenoj regiji.

Bonus video: