Frans info: Makron želi vladu sa manje ministara prije parlamentarnih izbora

"Prema izvorima bliskim vlastima, sledeću vladu činiće samo deset do 15 ministara", prenjeo je francuski radio i dodao da će sastav vlada biti povećan tek poslije parlamentarnih izbora 12. i 19. juna

1609 pregleda 4 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock
Makron, Foto: Shutterstock

Francuski predsjednik Emanuel Makron želi vladu sa samo deset do 15 ministara prije održavanja parlamentarnih izbora zakazanih u dva kruga u junu, saznaje danas radio Frans info pozivajući na izvore bliske vlastima.

"Prema izvorima bliskim vlastima, sledeću vladu činiće samo deset do 15 ministara", prenjeo je francuski radio i dodao da će sastav vlada biti povećan tek poslije parlamentarnih izbora 12. i 19. juna.

Makron ne želi da sada ima vladu sa 42 ministra i državna sekretara kao što je trenutno slučaj.

Prije pet godina, kada je Makron postao prvi put predsjednik, imenovao je 18 ministara i četiri državna sekretara deset dana poslije izbora, dok je poslije parlamentarnih izbora, mjesec dana kasnije, vlada dopunjena sa još 19 ministara i deset državnih sekretara.

List Depeš prenjeo je danas da će premijer Žan Kasteks po tradiciji uskoro podnjeti ostavku, iako mu Ustav dozvoljava da ostane na vlasti do parlamentarnih izbora.

Kasteks je nedavno rekao da će podnjeti ostavku ako Makron pobijedi na predsjedničkim izborima. Premijer, inače iz redova desničarske stranke Republikanci, kao razlog moguće ostavke je naveo da je jedan od onih koji misle da je potreban novi podsticaj poslije ponovnog izbora Makrona.

Za sada se ne zna da li će neki ministri zadržati svoja mjesta, mada list navodi da Makron može da priredi iznenađenje imenovanjem nekog predstavnika civilnog društva na neko ministarsko mjesto.

"Jedno je sigurno. Makron će za premijera izabrati ličnost kao što je Kasteks, koja neće moći u javnosti da bude popularnija od njega", dodao je francuski list.

Bonus video: