Zvaničnik Kremlja: Ukrajina bi mogla da bude podijeljena na nekoliko djelova

Patrušev je naveo je da bi "politike Zapada i režima u Kijevu koji je pod zapadnom kontrolom" dovele "jedino do raspada Ukrajine na nekoliko država"

12359 pregleda 18 komentar(a)
Jedan od ukrajinskih vojnika u Donjecku, Foto: Reuters
Jedan od ukrajinskih vojnika u Donjecku, Foto: Reuters

Visoki zvaničnik Kremlja Nikolaj Patrušev izjavio je danas da bi Ukrajina mogla da bude podijeljena na nekoliko djelova.

Patrušev, sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije, naveo je da bi "politike Zapada i režima u Kijevu koji je pod zapadnom kontrolom" dovele "jedino do raspada Ukrajine na nekoliko država".

Rusija je nedavno saopštila da se fokusirala na proširenje kontrole nad Donbasom, industrijskim središtem na istoku Ukrajine. Proruski separatisti koje podržava Moskva bore se u Donbasu protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine, kada je sukob počeo poslije ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

Nekoliko dana prije nego što je napala Ukrajinu 24. februara, Moskva je priznala nezavisnost oblasti Donjeck i Lugansk, koje su dio Donbasa.

Visoki zvaničnik ruske vojske rekao je prošle nedjelje da Moskva, uz preuzimanje kontrole nad Donbasom, želi i da zauzme južnu Ukrajinu kako bi otvorila kopneni koridor između Rusije i moldavskog proruskog regiona Pridnjestrovlje, čiju samoproglašenu nezavisnost druge države nisu priznale.

Bonus video: