Putin upozorio da će Rusija brzo odgovoriti na svako miješanje u Ukrajini

Šezdeset treći dan rata u Ukrajini

68132 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz Tiraspolja u otcijepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlju, Foto: Reuters
Detalj iz Tiraspolja u otcijepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlju, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2022. 22:38h
Završeno
21:49h

Jedan broj ukrajinskih gradova planira da preimenuje ulice i trgove povezane sa Rusijom u okviru procesa "derusifikacije" nakon invazije Moskve.

20:35h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je u Ukrajinu, gdje će se sastati predsjednikom države Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom.

Gutereš je juče boravio u Moskvi gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

15:46h

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas da će sve zemlje koje pokušaju da se umiješaju u Ukrajinu biti suočene sa brzim odgovorom Rusije i rekao da su sve odluke o tome kako će Moskva reagovati u toj situaciji već donijete.

Obraćajući se poslanicima u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da Zapad želi da isiječe Rusiju na različite djelove i optužio je da gura Ukrajinu u sukob sa Rusijom.

Rekao je i da su ruska rublja, bankarski sistem, transportni sektor i privreda u cjelini izdržali sankcije uvedene Moskvi i obećao je odgovor na pokušaje izolacije Rusije.

Rusko ministarstvo ekonomije očekuje da će se bruto domaći proizvod smanjiti za 8,8 odsto u 2022. u svom osnovnom scenariju, ili za 12,4 odsto po konzervativnijem scenariju.

15:17h

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar optužila je Rusiju da je spremna da koristi teritoriju moldavskog regiona Pridnjestrovlje kao most za kretanje prema Ukrajini ili ostatku Moldavije, navodi Rojters.

Pridnjestrovlje, otcijepljena regija Moldavije koju podržava Rusija, a koja se graniči sa Ukrajinom, bila je izložena napadima tokom proteklog dana, javile su lokalne vlasti.

Rusija kaže da pomno prati događaje u Pridnjestrovlju. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je ove sedmice reklo da želi da izbjegne scenario u kojem bi Moskva morala da interveniše u tom regionu.

14:32h

Nejasno je ko stoji iza napada koji su se dogodili u otcijepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlju, izjavila je njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok, a prenosi Rojters.

Iz proruskog otcijepljenog regiona Pridnjestrovlje u Moldaviji saopšteno je da je iz Ukrajine pucano na selo u kojem se nalazi skladište municije, što je najnoviji izvještaj koji izaziva zabrinutost da bi sukob u Ukrajini mogao da se proširiti, dodaje Rojters.

Berbok je u njemačkom parlamentu rekla da je situacija u Moldaviji "izuzetno kritična".

13:23h

Gasprom je jutros obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj, portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvdi da to nije sredstvo ucjene.

13:01h

Potpredsjednik Gasprombanke Igor Volobujev napustio je Rusiju kako bi se borio za Ukrajinu.

Opširnije...

12:55h

Glavni ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak rekao je da nije postignut dogovor da ukrajinski i ruski predsjednici razgovaraju o ratu u Ukrajini, uprkos naporima Turske da organizuje takve razgovore, prenosi Rojters.

Podoljak je rekao da "vrijeme sastanka predsjednika dvije zemlje još nije utvrđen"

On je takođe skrenuo pažnju na pojačana neprijateljstva u istočnoj Ukrajini i pokušaje Rusije da "potpuno uništi" Marijupolj.

11:05h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak nije rekao da li je Uktrajina odgovorna za seriju eksplozija koje su se čule u ranim jutarnjim satima u ruskom gradu Belgorodu, ali ih je nazvao "karmom" i na neki način vraćanjem dugova za rat u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Razlozi za uništavanje vojne infrastrukture u (ruskim) pograničnim oblastima mogu biti različiti", napisao je Podoljak i dodao da će "prije ili kasnije morati da se otplate dugovi", jer je jedna zemlja odlučila da napadne drugu.

10:36h

Ministarstvo unutrašnjih poslova moldavskog otcijepljenog regiona Pridnjestrovlja saopštilo je da je sa teritorije Ukrajine tokom noći pucano ka selu u ovoj regiji u kojem se nalazi veliko skladište municije, javlja Rojters.

Ministarstvo je takođe dodalo da je otkrilo dronove za koje je nabvode da su lansirani iz Ukrajine.

10:34h

Pomoćnik gradonačelnika Marijupolja Petro Andrijuščenko kaže da je željezara Azovstal ponovo napadnuta, prenosi Rojters.

Dodao je i da nisu postignuti dogovori o evakuaciji civila iz ovog lučkog grada.

08:32h

Ruska kompanija "Gasprom" saopštila je da je potpuno obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, pošto su te zemlje odbile da plaćaju gas u rubljama.

Snabdijevanje gasom biće zaustavljeno sve dok ne budu izvršene uplate, istakla je ruska kompanija, kako prenosi Rojters.

08:21h

Snabdijevanje gasom, koji se u Poljsku isporučuje iz Sibira gasovodom Jamal, povećalo se pošto je prethodno palo na nulu, podaci su Mreže operatora za prenos gasa Evropske unije, navodi Rojters.

"Gasprom" je juče obavijestio poljsku i bugarsku gasnu kompaniju da im od danas neće isporučivati gas.

Isporuke ruskog gasa Bugarskoj za sada se nastavljaju, rekao je za Rojters Vladimir Malinov, direktor "Bulgartransgaza", bugarskog operatera gasne mreže.

Bugarsko ministarstvo energetike saopšilo je juče da je "Gasprom" obavijestio državnu kompaniju "Bulgargaz" da će se zaustaviti isporuke gasa od srijede.

08:15h

Šezdeset treći je dan rata u Ukrajini.

Serija eksplozija čula se u ranim jutarnjim satima u ruskom gradu Belgorodu, u blizini ukrajinske granice, naveo je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov u poruci na Telegramu.

Gladkov je rekao da vlasti pokušavaju da utvrde lokaciju i uzrok eksplozija, piše Rojters.

Rusija je ranije ovog mjeseca optužila Ukrajinu da je helikopterima napala skladište goriva u Belgorodu i otvorila vatru na nekoliko sela u pokrajini.

Izmjena: 11:07h

Bonus video: