"Dalje naoružavanje Ukrajine samo će je uništiti, Zapad mora da djeluje kako bi se rat završio odmah"

"Zapadni lideri nisu skloni pregovaranju sa 'kasapinom' kao što je Putin, ali to su već uradili i sa Slobodanom Miloševićem samo nekoliko mjeseci nakon masakra u Srebrenici. Rezultat je bio Dejtonski sporazum koji je okončao rat u BiH 1995", piše za Gardijan nekadašnji dopisnik BBC-a iz Moskve Angus Roksburg

22724 pregleda 15 komentar(a)
"Ukoliko se rat nastavi mnogi gradovi bi mogli da liče na Marijupolj", Foto: Reuters
"Ukoliko se rat nastavi mnogi gradovi bi mogli da liče na Marijupolj", Foto: Reuters

Ne prođe nijedan dan, a da neko od visokih zapadnih političara nije izjavio kako će Ukrajina u ovom ratu biti "uspješna", a da će Rusija "propasti". To svakako podiže moral. Ali sve to je očigledno besmislica, piše za Gardijan nekadašnji dopisnik BBC-a iz Moskve Angus Roksburg - u tekstu u kojem naglašava da će dalje naoružavanje Ukrajine samo da je uništi i da Zapad mora da djeluje kako bi se rat završio odmah.

Kakve god pritužbe Rusija imala u vezi NATO širenja ili zbog navodnog ugnjetavanja Rusa u Donbasu od strane Ukrajine, niko nije napao Rusiju, niti je to planirao. Vladimir Putin je pokrenuo direktan agresorski i osvajački rat, piše Roksburg.

"Iz toga slijedi da je podrška Ukrajini prava stvar. Ali uopšte nije jasno da li je vrsta podrške koju dajemo (ili ne dajemo) pravi put za očuvanje ukrajinske nacije, istakao je britanski novinar. Što duže traje ovaj rat, to će više Ukrajinaca bježati iz svoje zemlje, njihovi domovi, gradovi, industrija i ekonomija biće još više razoreni", smatra Roksburg.

Ukrajina
foto: Reuters

Sadašnji pristup Zapada da podržava ratni cilj Ukrajine da porazi agresora i da joj obezbijedi oružje za tu svrhu, uz naglašeno izbjegavanje direktne vojne intervencije, garantovano će produžiti rat. Napredak Rusije može da bude usporen, ali je malo vjerovatno da će biti zaustavljen. Još manje su šanse da će Rusija biti potisnuta iz Ukrajine, a u međuvremenu će se nastaviti razaranja i grozni ratni zločini, dodaje Roksburg.

Činjenica je, kaže Roksburg, da je iz dana u dan sve više gradova uništeno i da zatim padaju u ruke Rusa. Za dva mjeseca, oblast pod ruskom kontrolom narasla je možda za pet puta. Ako Rusija nastavi da trpi "poraze" ovim tempom, tokom naredna dva mjeseca cijeli jug Ukrajine će biti u ruševinama, a gradovi poput Odese ličiće na Marijupolj, dok će još hiljade Ukrajinaca umrijeti.

Što je još gore, kako rat bude trajao, a sve više gradova bude uništeno, biće manje vjerovatno da će se Ukrajinci koji su izbjegli u druge zemlje ikada vratiti, jer neće imati domove ili radna mjesta, gdje bi se vratili. Koliko će se, uostalom, građana Marijupolja ikada vratiti.

Ako je cilj Rusije bio da istrijebi ukrajinsku naciju, onda pristup Zapada pomaže da se uradi upravo to, upozorava Roksburg.

"Ako su životi ukrajinskog naroda naša briga, onda Zapad mora da učini nešto da zaustavi rat – sada. Ohrabrivanje Ukrajinaca da nastave sa ratom, koliko god njihov cilj bio opravdan, samo čini Ukrajinu zemljom u kojoj će se teško neko nastaniti."

UKr
foto: Reuters

Roksburg smatra da je nevolja u tome što postoje samo dva načina da se rat brzo zaustavi, a nijedan nije prihvatljiv većini zapadnih lidera.

"Jedan bi bio da NATO uđe u rat i izvrši brz, masivan i odlučan napad kako bi 'osakatio' ruske snage. Za razliku od ruskih akcija, ova intervencija bi imala sva opravdanja po međunarodnom pravu. Kada je Putin intervenisao u Siriji, vrlo pažljivo je to predstavio kao odgovor na zahtjev legitimne i međunarodno priznate vlade Sirije. Isto bi Zapad mogao da uradi u Ukrajini, dok Putin nema takvo opravdanje za svoju invaziju", smatra Roksburg.

Rizik koji je uključen u ovo, a to je Treći svjetski rat, očigledan je i zato Zapad odbija da direktno interveniše.

Druga opcija je ubijediti Putina da primijeni momentalni prekid vatre, pozivajući Rusiju na sveobuhvatne mirovne pregovore. Zapadni lideri, kako navodi Roksburg, nisu skloni pregovaranju sa 'kasapinom' kao što je Putin, ali to su već uradili i sa Slobodanom Miloševićem samo nekoliko mjeseci nakon masakra u Srebrenici. Rezultat je bio Dejtonski sporazum koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini 1995.

Roksburg je svjestan da bi dovođenje Putina za pregovarčki sto otvorilo mnoge diskusije - od granica Ukrajine, kao i drugih zemalja iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, brige Rusije za svoju bezbjednost...

"Međutim, najvažnije je voditi razgovore, a ne boriti se", jasan je Roksburg.

Vladimir Putin
foto: Reuters

Zapadni lideri teško pokreću ove stvari, jer bi tako nešto izgledalo kao nagrada za Putina.

Oni bi se radije borili - ili tačnije - pustili bi Ukrajinu da se bori, u nadi da će pobijediti Rusiju. Ali jedno je sigurno - Putin nikada neće prihvatiti poraz. On je već mnogo investirao u ovaj rat da bi se povukao bez ičega. Ako zapadni lideri misle da će njihovo ohrabrivanje Ukrajine dovesti do ukrajinske vojne pobjede, onda fatalno pogrešno tumače Putinove namjere i riješenost, nema dilemu Roksburg.

"Za dobro Ukrajine, moramo ga sada zaustaviti - na ovaj ili onaj način, prije nego što od zemlje koju želimo da zaštitimo ne ostane ništa", zaključio je Roksburg.

Bonus video: