Njemački strah od ruske atomske bombe

"Posljednje prijetnje atomskim udarom koje je izrekao ruski šef diplomatije pokazuju da Moskva ciljano podstiče te strahove“, konstatuje Zidkurir

8245 pregleda 3 komentar(a)
Rat u Ukrajini, Foto: Shutterstock
Rat u Ukrajini, Foto: Shutterstock

Berlin će ipak direktno poslati tenkove Ukrajini, ali one koji služe prevashodno odbrani. Kako komentariše štampa, kancelar Šolc i dalje pokušava da izbjegne direktno uplitanje u rat sa atomskom silom.

Njemačka će ipak početi da isporučuje teško naoružanje Ukrajini, potvrdila je u utorak ministarka odbrane Kristine Lambreht na konferenciji 40 država koja je održana u američkoj bazi Ramštajn u Njemačkoj.

Lambreht je rekla da se radi o tenkovima tipa Gepard koji su osposobljeni za obaranje ciljeva u vazduhu. "Gepard je upravo to što treba Ukrajini sada, kako bi sa zemlje osigurala vazdušni prostor", rekla je ministarka.

Štampa mahom to ocjenjuje kao "zaokret" Njemačke koja do sada nije isporučivala teško naoružanje Ukrajini i zbog toga bila pod velikim pritiskom zapadnih partnera. Doduše, Njemačka je posredno već dogovorila slanje tenkova tako što bi slala tenkove Sloveniji, koja bi pak Ukrajini ustupila tenkove sovjetske proizvodnje.

Frankfurter algemajne cajtung ocjenjuje da se sada Njemačka broji u bitne isporučioce teškog oružja Ukrajini. "Već kod lakog naoružanja je Njemačka bila među važnim liferantima, što je u javnoj debati često zanemarivano“, ističe list.

List Handelsblat pak piše: "Sve više se smanjuje vremenski prozor u kojem Zapad može bitno da utiče na pobjedu ili poraz Ukrajine, a time i na sopstvenu bezbjednost. Zato nema drugog puta do isporuke modernog zapadnog oružja i brze obuke ukrajinskih vojnika".

"Protiv toga ima i dobrih argumenata, recimo briga da bi rat mogao da se prelije na članice NATO. Ali ko je ubijeđen da se u Ukrajini brani i sloboda Zapada, taj ne smije ratnom zločincu Putinu da pokloni laku pobjedu“, piše taj list.

Miteldojče cajtung naglašava da je Njemačka i do sada pomagala, isporukama lakšeg oružja, donacijama milijardi eura i prijemom desetina hiljada izbjeglica.

"Njemačka do sada drži ravnotežu i pomaže tako da ne rizikuje proširenje rata. Isporuka starih protivvazdušnih tenkova Gepard još uvijek se uklapa u tu strategiju. To jesu tenkovi, ali nijesu ofanzivno oružje. Njima se ne može osvojiti Krim ili napasti ruska teritorija, oni su samo pomoć za samoodbranu", zaključuje komentator ovog lista.

Zidkurir piše da je pritisak na vladu kancelara Olafa Šolca bio preveliki, da su partneri dovodili u pitanje njemačku riješenost, a da je isto radila i demohrišćanska opozicija u Bundestagu.

"Pa ipak mnogi građani zabrinuti su da se Njemačka korak po korak petlja u rat. Ne treba zamijerati Šolcu što ozbiljno uzima tu bojazan. Ali strahovi ne smiju voditi spoljnopolitičkoj ukočenosti jer ona naposletku koristi samo Putinu. Posljednje prijetnje atomskim udarom koje je izrekao ruski šef diplomatije pokazuju da Moskva ciljano podstiče te strahove“, konstatuje Zidkurir.

Folksštime komentariše i ponovljeno upozorenje kancelara Šolca da se ne smije rizikovati direktan rat NATO sa atomskom supersilom. "Ruski ministar Lavrov je prihvatio taj predložak Šolca i potvrdio opasnost od nuklearnog rata. Izgleda da su obojica saglasni da više ne funkcioniše sistem atomskog odvraćanja".

"Posljedica toga je da nema smisla braniti se konvencionalnim oružjem protiv nuklearnih sila. To je odlično za Rusiju. Već godinama predsjednik Putin redovno upozorava na nuklearni rat. Da mu ta taktika svuda pali, kao što pali u Njemačkoj, Ukrajina ne bi ni postojala“, dodaje list.

Bonus video: