U raketnom napadu Rusije na Kijev povrijeđene tri osobe

- Šezdeset četvrti dan rata u Ukrajini.

- Rusija predala 33 ukrajinska vojnika, uključujući 13 oficira, u razmjeni ratnih zarobljenika sa Ukrajinom

Policija Kijevske oblasti objavila je da je od početka rata pronađeno 1.150 tijela civila, većina u Buči

48573 pregleda 31 komentar(a)
Uništene zgrade i ruševine u Mošunu u Kijevu, Foto: Reuters
Uništene zgrade i ruševine u Mošunu u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2022. 01:00h
Završeno
00:57h

Ukrajina je pretrpjela ozbiljne gubitke u ratu sa Rusijom, ali su moskovske snage izgubile mnogo više vojnika, rekao je pomoćnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Pomoćnik, Aleksij Arestovič, rekao je da je vojna situacija teška, ali da se može kontrolisati.

22:39h

"Savjet bezbjednosti nije uspio da učini ono što je bilo u njegovoj moći da spriječi i da okonča taj rat", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u izjavi nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Gutereš je ocijenio da je to izvor "velikog razočaranja, frustracije i bijesa".

Gutereš je rekao da UN čini "sve što može" da evakuiše civile iz "apokalipse" u Marijupolju,.

"Marijupolj je kriza u krizi. Hiljadama civila potrebna je hitna pomoć. Mnogi su stariji, potrebna im je medicinska njega ili se teško kreću", rekao je Gutereš.

On boravi u prvoj posjeti Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara.

22:35h

Rusija je večeras ispalila dvije rakete na Kijev, a jedna je pogodila donje spratove stambene zgrade, pri čemu su povrijeđene najmanje tri osobe, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je ranije da su eksplozije pogodile centralni okrug Ševčenko. On je u onlajn objavi rekao da su tri osobe prebačene u bolnicu.

Svetlana Vodolaga, sekretar za štampu Državne službe za vanredne situacije, rekla je da je druga raketa pogodila neimenovani objekat u blizini stambene zgrade.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov i ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi agencija Rojters, rekli su da je Rusija upotrijebila rakete u napadu.

22:10h

Rusija sprečava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz ogromne čeličane u gradu Marijupolju jer želi da ih zarobi, rekao je lokalni guverner.

Pavlo Kirilenko, guverner istočnog regiona Donjecka, rekao je da Rusija takođe blokira napore da se uredi humanitarni koridori na drugim mjestima u Donjecku, ali da su ruske snage zadržane širom njegovog regiona.

Stotine boraca i nekoliko civila sakriveno je u čeličani Azovstal, u Mariupolju. 

"Oni (žele) da iskoriste priliku da zarobe branioce Marijupolja, čiji su jedan od glavnih (elemenata) puk Azov", rekao je Kirilenko na brifingu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putinu bio sasvim jasan da iako civili mogu da napuste fabriku, da branioci moraju da polože oružje, prenijela je agencija Tass.

19:34h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da su ruske snage gađale prijestonici Ukrajine

"Neprijatelj je pucao na Kijev. Dva hica u okrugu Ševčenko", napisao je Kličko na svom Telegram kanalu.

Izmjena: 22:35h
19:23h

U ukrajinskoj prijestonici Kijevu čule su se dvije eksplozije, rekli su očevici agenciji Rojtersa.

Više detalja o tome šta je izazvalo eksplozije nisu odmah dostupni.

19:15h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska ispalila projektile na šest skladišta oružja i goriva u Ukrajini i uništila ih.

Ministarstvo je, prenosi agencija Rojters, takođe saopštilo da je Rusija pogodila 76 ukrajinskih vojnih objekata.

17:47h

Dvije snažne eksplozije čule su se u ruskom gradu Belgorodu, u blizini granice sa Ukrajinom, rekla su dva svjedoka agenciji Rojters.

Rusija je posljednjih dana izvjestila o, kako kaže, seriji napada ukrajinskih snaga na ruske regione koji se graniče sa Ukrajinom, i upozorila je da takvi napadi predstavljaju rizik od značajne eskalacije.

Ukrajina nije direktno prihvatila odgovornost, ali je incidente opisala kao osvetu i "karmu" za Rusiju, prenosi Rojters.

17:29h

Rusija je predala 33 ukrajinska vojnika, uključujući 13 oficira, u razmjeni ratnih zarobljenika sa Ukrajinom, izjavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"Takođe vraćamo kući 12 civila", napisao je Vereščuk u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Pet vojnika razmijenjenih u četvrtak je ranjeno, rekla je ona.

Vereščuk nije rekla koliko je Rusa bilo uključeno u razmjenu.

13:43h

Guverner Donjecke oblasti tvrdi da ruske snage ne dozvoljavaju evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju.

Pavlo Kirilenko kaže da Rusija takođe ne dozvoljava uspostavljanje humanitarnih koridora za evakuaciju civila u toj oblasti, piše Rojters.

Kako je dodao, 370.000 stanovnika ostalo u djelovima Donjecka pod kontrolom Kijeva u poređenju sa 1,67 miliona prije rata.

13:41h

Isporuke zapadnog oružja Ukrajini, uključujući teško naoružanje, predstavljaju prijetnju po bezbjednost evropskog kontinenta, saopštio je Kremlj.

"Tendencija da se oružje, uključujući teško naoružanje, upumpava u Ukrajinu i druge zemlje, predstavljaju akcije koje ugrožavaju bezbjednost kontinenta i izazivaju nestabilnost", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, prenosi Rojters.

Peskov je odgovarao na pitanje o primjedbama britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras, koja je u rekla da zemlje koje se protive invaziji Rusije na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju podršku, uključujući snabdijevanje teškim naoružanjem, tenkovima i avionima.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je u srijedu da ako neko namjerava da se spolja umiješa u sukob i stvori neprihatnjive strateške pretnje Rusiji, treba da zna da će "uzvratni udari biti munjeviti".

12:53h

Sve države članice Evropske unije saglasne su da neće plaćati Rusiji gas direktno u rubljama, uz napomenu da se očekuje da će rok za sljedeća plaćanja biti 20. maj, rekli su za Rojters visoki zvaničnici Unije.

"Postoji konsenzus svih država članica, a toje da niko nije spreman da plaća gas u rubljama", rekao je zvaničnik na brifingu za novinare, dodajući da Evropska komisija nije imala uvid u to koliko kupaca ima otvorene račune za plaćanje gasa kod Gasprom banke.

12:29h

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak kaže da svijet prepoznaje da njegova zemlja ima pravo da se brani izvodeći napade na ruske vojne baze i skladišta.

"Rusija je napada i ubija civile. Ukrajina će se braniti na bilo koji način, uključujući i udare na skladišta i baze ubica. Svijet priznaje ovo pravo", napisao je na Tviteru Podoljak.

11:54h

Tijela 1.150 civila pronađena su u ukrajinskom regionu Kijev od početka rata, a 50-70 odsto tijela ima rane od metaka iz malokalibarskog oružja, saopštila je lokalna policija.

Šef kijevske regionalne policije Andrij Nebitov rekao je u video-snimku objavljenom na Tviteru da je većina tijela pronađena u gradu Buča, gdje je otkriveno na stotine leševa otkako su se ruske snage povukle, prenosi Rojters.

Ukrajina tvrdi da su civile pronađene mrtve u Buči ubile ruske snage tokom okupacije tog područja. Rusija je poricala da je ciljala civile od invazije na Ukrajinu 24. februara. Navode da su ruske snage pogubile civile u Buči dok su oni okupirali grad nazvao je "monstruoznim falsifikatom" sa ciljem da ocrni rusku vojsku.

Rojters je zatražio od ruskog Ministarstva odbrane komentar posljednje izjave kijevske policije.

11:54h

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Moskva vidi nedavne incidente u otcijepljenom regionu Moldavije, Pridnjestrovlju kao pokušaj da se ta oblast uvuče u širi sukob u Ukrajini, piše Rojters.

Tenzije u Pridnjestrovlju, regionu koji se graniči sa Ukrajinom, koji podržava Rusija, pojačale su se što su lokalne vlasti saopštile o napadima na državne institucije.

11:03h

Ruska crnomorska flota i dalje ima sposobnosti da pogađa ukrajinske ciljeve na moru i kopnu, uprkos gubicima desantnog broda Saratov i krstarice Moskva, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, nalazi se u operativnoj zoni Crnog mora, objavilo je ministarstvo na Tviteru, prenosi Rojters.

Bosforski moreuz, kako se navodi, i dalje je zatvoren za sve ratne brodove koji ne pripadaju Turskoj.

"Iz tog razloga Rusija nije u mogućnosti da zamijeni izgubljenu krstaricu Moskva u Crnom moru", navodi se u redovnom izvještaju britanskog ministarstva.

10:52h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske rakete pogodile četiri ukrajinska vojna cilja tokom noći, uništivši dva skladišta raketa i municije u blizini naselja Barvinkove i Ivanivka na istoku zemlje.

Rečeno je da su ruske snage takođe oborile ukrajinski avion Su-24 u blizini Luganska, prenosi Rojters.

09:08h

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je rano jutros da na terenu ruske snage pojačavaju ofanzivu, posebno u regionu Harkova i Donjecka, na istoku zemlje.

Putin upozorio je u srijedu da su već donijete odluke da će Rusija odgovoriti munjevito ako neko poželi da se umiješa u situaciju u Ukrajini i stvori prijetnju strateškog karaktera po Rusiju.

"Odgovor Rusije će biti trenutan i odvešće vas do posljedica koje nikada ranije niste doživjeli. Spremni smo za svaki razvoj događaja", rekao je Putin.

09:07h

Trojica Nasinih i jedan astronaut Evropske svemirske agencije uspješno su stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu, ali ih nisu dočekale ruske kolege, prenosi Rojters.

08:44h

Priprema se plan za evakuaciju civila iz čeličane Azovstalj u Marijupolju, saopštio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš.

Kako prenosi BBC, on je naveo da je to vrlo kompleksna operacija sa kojom se ruski predsjednik Vladimir Putin u načelu saglasio.

"Detalji će biti dogovoreni na sastancima koji su u toku", dodao je Gutereš i naveo da se više stotina civila nalazi u veoma specifičnim uslovima, u bunkerima.

On je kazao da će pokušati da ih evakuišu u petak, ali da se za to moraju steći uslovi.

Gutereš, koji je doputovao u posjetu Ukrajini nakon što je boravio u Moskvi, opisao je sastanak sa Putinom kao "veoma koristan".

Gutereš je rekao da je njegova poruka bila ista kao i ona na početku sukoba.

"A to je da se ruskom invazijom krši Povelja UN i da se ona mora završiti što je prije moguće", rekao je on, prenosi CNN.

Bonus video: