Moldavija strahuje da je ne uvuku u rat

Vlada u Kišinjevu, uprkos uvjerenjima Moskve da će poštovati teritorijalni integritet njihove države, upozorava na opasno pogoršanje situacije u odmetnutom regionu Pridnjestrovlje

15824 pregleda 8 komentar(a)
Niku Popesku, Foto: REUTERS
Niku Popesku, Foto: REUTERS

Moldavija se suočava sa “veoma teškim trenutkom”, kazao je juče zamjenik premijera te zemlje i upozorio da neimenovane snage pokušavaju da izazovu tenzije nakon niza eksplozija u odmetnutom regionu Pridnjestrovlje.

Na konferenciji za novinare, Niku Popesku je kazao da njegova vlada bilježi “opasno pogoršanje situacije” posljednjih dana, nakon što je u ponedjeljak napadnuto “ministarstvo bezbjednosti” u Pridnjestrovlju.

Napadi granatama predstavljaju “veoma opasan novi trenutak u istoriji našeg regiona”, kazao je Popesku, dodajući da je u Moldaviji podignut stepen pripravnosti.

Posljednjih dana rastu strahovi da bi Moldavija i Pridnjestrovlje mogli biti uvučeni u ukrajinski konflikt, navodi britanski “Gardijan” i podsjeća da je većinski rusofono Pridnjestrovlje, na istoku Moldavije, pod kontrolom ruskih separatista od 1992. nakon kratkog rata kada je Moskva intervenisala na strani pobunjenika.

Prošle nedjelje jedan visoki ruski vojni zvaničnik je kazao da bi preuzimanje kontrole nad istočnom Ukrajinom pomoglo Rusiji da se poveže sa Pridnjestrovljem, koje ima 453 kilometra dugačku granicu sa Ukrajinom. Nakon toga uslijedio je niz misterioznih eksplozija i napada na regionalno ministarstvo bezbjednosti, radio toranj i jednu vojnu jedinicu.

Policija provjerava vozila u Tiraspolju
Policija provjerava vozila u Tiraspoljufoto: REUTERS

”Naša analiza do sada pokazuje da postoje tenzije između različitih snaga unutar regiona koje žele da destabilizuju situaciju usljed čega je region Pridnjestrovlja ranjiv i predstavlja rizik za Republiku Moldaviju”, kazao je Popesku, koji je dodao da većina Modavaca uključujući i one u Pridnjestrovlju ne želi da bude uvučena u rat.

Vlada Moldavije, koja nema kontrolu u Pridnjestrovlju, razmatra nekoliko teorija u vezi sa uzrokom napada, kazao je on i dodao da je moguće da se radi o provokaciji ili “rezultatu tenzija između pojedinih snaga u regionu”.

”Ne možemo tačno uperiti prst ili nekoga okriviti, ali ono što vidimo jeste da zaista postoje određene snage unutar regiona koje rade na destabilizaciji situacije”.

Prema riječima Popeskua, vlasti u Pridnjestrovlju su prošle nedjelje zabranile svim vojno sposobnim muškarcima da napuste region, što je on opisao kao znak da “još nijesmo izašli iz potencijalno opasne zone”.

Uništeni predajnici radio centra u Pridnjestrovlju
Uništeni predajnici radio centra u Pridnjestrovljufoto: REUTERS

Moldavija je dobila javna i privatna uvjerenja od Moskve da “Rusija nastavlja da priznaje teritorijalni integritet Moldavije”, kazao je on i dodao da “imajući u vidu situaciju u regionu, ostajemo u stanju visoke pripravnosti”.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova kazala je juče da su nedavni incidenti u Pridnjestrovlju pokušaj uvlačenja regiona u konflikt.

Regionalne proruske vlasti za napade okrivljuju Ukrajinu, dok je Kijev uperio prst u Rusiju, tvrdeći da Moskva pokušava da destabilizuje region.

Jedan visoki diplomata EU kazao je za “Gardijan” da je očigledno da iza incidenata stoji Rusija, što je stav koji je zasnovan na analizi situacije, a ne na obavještajnim saznanjima.

Popesku je kazao da većina Moldavaca, uključujući i one u Pridnjestrovlju, ne želi da bude uvučena u rat

”Ne smatramo da će doći do aktivnog konflikta”, kazao je diplomata “ali nikad se ne zna jer je Rusija do sada radila sulude stvari”.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih država, pokušava da izađe na kraj sa velikim prilivom izbjeglica i ekonomskim kolapsom usljed rata koji je zaustavio 15 odsto izvoza za Rusiju i Ukrajinu.

Došlo je do naglog skoka inflacije a cijena uvezenih proizvoda je porasla budući da ukrajinska luka Odesa, najjeftiniji put za transport robe, više nije dostupna.

Moldavija traži ekonomsku podršku EU, a vlada u Kišinjevu teži članstvu u evropskom bloku.

”Mi smo država sa evropskom istorijom, evropskim identitetom, evropskim jezikom - a naš rumunski jezik je već zvanični jezik u EU, što znatno olakšava stvari”, kazao je Popesku, dodajući da je Moldavija dokazala da je u stanju da demokratskim putem mijenja vlade.

Međutim, čak i EU članice koje su naklonjene ulasku Moldavije, Ukrajine i Gruzije u blok tvrde da je malo vjerovatno da će se te zemlje pridružiti u skorije vrijeme.

Bonus video: