Lavrov: Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO zbog Ukrajine

Šezdeset peti dan rata u Ukrajini. Nastavlja se ruska opsada "Azovstalja", dok generalni sekretar UN pokušava da obezbijedi evakuaciju iz željezare

57470 pregleda 29 komentar(a)
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters
Detalj iz Marijupolja, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2022. 22:57h
Završeno
22:55h

Stanovnici Marijupolja prepričali su užase bitke za njihov sada razoreni grad dok su prebirali ruševine u potrazi za stvarima, kuvali obroke pored puta ili samo zurili u ugljenisane granatirane zgrade svuda oko sebe.

21:27h

Ruska centralna banka najavila je još jedno smanjenje svoje ključne kamatne stope počevši od sljedeće sedmice, navodeći da se rizik od povećanja cijena i finansijske nestabilnosti više ne povećava. 

Izmjena: 22:12h
20:59h

Rusija ne smatra da je u ratu sa NATO-om zbog Ukrajine jer bi takav razvoj događaja povećao rizik od nuklearnog rata, kazao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenosi Ria novosti.

Lavrov je za kanal Al Arabija rekao da je Ukrajina kriva za zastoj mirovnih pregovora sa Rusijom, okrivljujući, kako je rekao, promjenu pregovaračkih pozicija Kijeva.

20:36h

Portparol Pentagona Džon Kirbi optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina za izopačenost i brutalnost u njegovoj dvomjesečnoj invaziji na Ukrajinu.

"To je brutalnost najhladnije i najrazvratnije vrste", rekao je Kirbi novinarima.

20:25h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da postoji veliki rizik da se mirovni pregovori sa Moskvom okončaju i za to okrivio gnijev javnosti zbog, kako je rekao, zvjerstava ruskih trupa, javio je Interfaks Ukrajina.

"Ljudi (Ukrajinci) žele da ih ubiju. Kada postoji takav stav, teško je govoriti o stvarima", rekao je Zelenski poljskim novinarima, a prenosi Interfaks.

19:22h

 Sud u Rusiji odlučio je da se bivšem ruskom ministru ekonomije Alekseju Uljukajevu, koji služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za korupciju, može odobriti prijevremeno puštanje na slobodu.

Izmjena: 20:27h
17:26h

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je danas video snimak na kome se vidi kako povrijeđenog Britanca zarobljenog u Ukrajini ispituju neidentifikovane ruske snage.

17:24h

Sjedinjene Države ne vjeruju da postoji prijetnja da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje uprkos nedavnoj eskalaciji retorike Moskve, izjavio visoki zvaničnik američke odbrane.

"Nastavljamo da svakodnevno pratimo njihove nuklearne kapacitete najbolje što možemo i ne procjenjujemo da postoji opasnost od upotrebe nuklearnog oružja i da nema prijetnje po teritoriju NATO-a“, rekao je za Rojters zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

17:15h

Sjedinjene Američke Države (SAD) se nadaju da će se Meksiko pridružiti nametanju troškova Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu pomažući u sprovođenju sankcija Moskvi, rekao je u petak visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Zvaničnik je, govoreći uoči virtuelnog sastanka između predsjednika Džoa Bajdena i meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, pohvalio meksičkog lidera što je već osudio rat, ali je priznao da će SAD i Meksiko imati „neizbježno različite pristupe“.

17:12h

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je u petak da se nada da će "što je prije moguće" usvojiti paket pomoći Ukrajini od 33 milijarde dolara koji je zatražio predsjednik Džo Bajden, prenosi Rojters.

17:07h

Čini se da su neki ruski udari u Kijevu dizajnirani da unište proizvodne pogone, rekao je u petak visoki zvaničnik američke odbrane, opisujući ih kao dio širih ruskih napora da ograniči sposobnost ukrajinske vojske da dopuni svoj arsenal i ojača, prenosi Rojters.

„Neki od štrajkova u Kijevu, vjerujemo, bili su namijenjeni vojnim proizvodnim kapacitetima“, rekao je američki zvaničnik.

"Sada, znam da postoje izvještaji da su pogodili stambena područja. Nemamo razloga da sumnjamo da jesu, ali... nismo 100% sigurni da su htjeli da pogode stambena područja."

17:06h

Rusija je pretrpjela manje žrtava u Ukrajini kako se njena invazija sužava, ali su brojke i dalje prilično visoke, rekli su zapadni zvaničnici u petak.

„Priroda operacija je smanjena u smislu geografske rasprostranjenosti, tako da se ukupan broj smanjuje“, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Rojters.

„Ali nivo žrtava koji vidimo u onim oblastima gdje se angažuju ukrajinske snage i dalje je prilično visok.

17:06h

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kojem se vidi kako je britanski državljanin zarobljen u Ukrajini, javila je u petak novinska agencija Interfaks, prenosi Rojters.

16:12h

Rusija će u bliskoj budućnosti donijeti zakon o pravilima za ulazak i izlazak stranaca iz zemlje, rekao je bivši predsjednik Dmitrij Medvedev danas, a prenosi državna novinska agencija RIA.

"U bliskoj budućnosti biće donijet novi zakon koji će regulisati sva pitanja ulaska, izlaska i boravka stranaca u našoj zemlji", rekao je Medvedev, koji obavlja funkciju zamjenika predsjednika Savjeta za bezbjednost.

16:10h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslanicima Senata, gornjeg doma Kongresa SAD, koji su prošle nedjelje posjetili Beograd, da će se u naredna dva mjeseca izjasniti o odnosu prema Rusiji i EU, izjavio je senator Kris Marfi, učesnik tog sastanka.

15:28h

Njemačka razmatra slanje samohodnih haubica u Ukrajinu, rekao je bezbjednosni izvor Rojtersu danas.

Berlin je u pregovorima sa holandskom vladom o tom pitanju, rekao je izvor.

15:04h

Češka i Poljska su se dogovorile da ponovo započnu ranije napuštene razgovore o izgradnji gasovoda Stork II koji bi povezivao dvije zemlje, rekao je češki premijer Petr Fiala poslije sastanka sa poljskim kolegom u Varšavi u petak, prenosi Rojters.

Češka je takođe zainteresovana za kupovinu kapaciteta u proširenim ili novoizgrađenim LNG terminalima u Poljskoj, rekao je Fiala.

15:03h

Švedska i Finska bi mogle da prodube svoju vojnu saradnju ako se bezbjednosna situacija u regionu Baltičkog mora pogorša, na primjer tokom procesa podnošenja zahtjeva za ulazak u NATO, izjavio je u petak ministar spoljnih poslova Finske Peka Haavisto, prenosi Rojters.

„Ako naše bezbjednosno okruženje postane izazovnije, naravno, možemo dodati bilateralno planiranje... i ono uključuje sve sektore vojne saradnje“, rekao je Haavisto novinarima.

Rusija je zaprijetila ozbiljnim posljedicama ukoliko Finska i Švedska odluče da uđu u NATO.

Nijedna zemlja još nije odlučila da li će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO.

15:02h

Poljska i Češka tražiće od Evropske komisije nova sredstva koja će im pomoći da se izbore sa prilivom izbjeglica iz Ukrajine, rekao je u petak poljski premijer Mateuš Moravjecki, prenosi Rojters.

„Dogovorili smo zajedničku aplikaciju Evropskoj komisiji za nova sredstva za podršku ratnim izbjeglicama“, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare, dodajući da će inicijativa uskoro biti predstavljena.

12:52h

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja kaže da se Rusija priprema za ovogodišnji samit G20 u Indoneziji, ali da se ne zna da li će predsjednik Vladimir Putin prisustvovati skupu lično.

Indonezija, koja predsjedava grupom 19 najvećih ekonomija svijeta i EU, pozvala je i Putina i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog na samit lidera u novembru, uprkos pritisku Zapada da se Moskva isključi iz tog foruma, podsjeća Rojters.

Bonus video: