Poljska poslala Ukrajini preko 200 starih ruskih tenkova T-72

"Ne mogu da dajem konkretne brojeve. Mogu da potvrdim ranije riječi premijera da je Poljska poslala i da će i dalje isporučivati vojnu pomoć Ukrajini, kazao je Soloh

2200 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poljska je Ukrajini već poslala stare sovjetske tenkove T-72 u dovoljnom broju da se formiraju dvije brigade, što znači preko 200 tenkova, javlja danas državna Informativna agencija Poljskog radija.

"Poljska je poslala Ukrajini znatan broj tenkova", potvrdio je privatnoj televiziji Polsat te isporuke šef Biroa nacionalne bezbjednosti Poljske Pavel Soloh ali je odbio da potvrdi konkretan broj.

Poljska ima oko 400 tenkova T-72 a samo dio je izdvojen za remont i modernizaciju dok su Ukrajini poslati oni van tog programa a sa tenkovima i nekoliko desetina borbenih pešadijskih vozila, samohodne haubice i bacači raketa Grad, kao i rakete vazduh - vazduh za avione MIG-29 i Su-27 koje koristi ukrajinska vojska. Poljska šalje i dronove.

"Ne mogu da dajem konkretne brojeve. Mogu da potvrdim ranije riječi premijera da je Poljska poslala i da će i dalje isporučivati vojnu pomoć Ukrajini, uključujuć i tenkove T-72. To su velike količine", kazao je Soloh.

Šef poljskog Biroa nacionalne bezbjednosti podsjetio je da je premijer Mateuš Moravjecki saopštio nedavno da je njegova zemlja poslala Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od 1,7 milijardi eura.

"Očekujemo dalje jačanje savezničkog vojnog prisustva. Sve odluke o isporukama iz naših rezervi koje donosimo donose se u kontekstu razgovora o pojačanom prisustvu saveznika NATO. U ovom trenutku u Poljskoj imamo 10.000 američkih vojnika, tu su i britanski, plus počinju vojne vježbe i na našoj teritoriji", kazao je Soloh.

Poljska takođe očekuje da, pošto šalje svoje stare tenkove Ukrajini, SAD požure sa isporukama američkih tenkova abrams čiju kupovinu je Varšava nedavno ugovorila.

Bonus video: