Bivši ruski ministar Uljukajev pušten prijevremeno na slobodu

Uljukajev, kojeg je predsjednik Vladimir Putin otpustio nekoliko sati nakon hapšenja usred noći u novembru 2016. godine, najviši je ruski zvaničnik koji je uhapšen od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine

1994 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot Youtube  SPIEF
Foto: Screenshot Youtube SPIEF

Sud u Rusiji odlučio je da se bivšem ruskom ministru ekonomije Alekseju Uljukajevu, koji služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za korupciju, može odobriti prijevremeno puštanje na slobodu.

Okružni sud u Moskvi u Tveru saopštio je 28. aprila da je odluka o puštanju Uljukajeva na slobodu donijeta dan ranije i da će stupiti na snagu 12. maja, ako tužioci ne podnesu žalbu.

Uljukajev je u decembru 2017. osuđen za uzimanje "velikog mita" i osuđen na osam godina zatvora strogog režima. Takođe mu je naloženo da plati kaznu od 130 miliona rubalja (1,8 miliona dolara).

Uljukajev, kojeg je predsjednik Vladimir Putin otpustio nekoliko sati nakon hapšenja usred noći u novembru 2016. godine, najviši je ruski zvaničnik koji je uhapšen od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Uljukajev je proglašen krivim da je uzeo 2 miliona dolara u gotovini od izvršnog direktora ruskog državnog naftnog giganta Rosnjefta Igora Sečina, dugogodišnjeg Putinovog saradnika.

Tužioci su rekli da je mito dat u zamjenu za to da je Uljukajev odobrio prodaju naftne kompanije Bashneft koju kontroliše država Rosnjeftu.

Policija je pritvorila Uljukajeva u sjedištu Rosnjefta ubrzo nakon što mu je Sečin predao novac u braon torbi koja se može zaključati, rekli su tužioci.

Uljukajev je rekao da je mislio da paket sadrži poklon, ali da mu je postavljena zamka.

Uljukajev (66) je viđen kao pripadnik liberalnog tabora ruske vladajuće elite, dok se Sečin, dugogodišnji bivši zamjenik šefa kabineta u Kremlju, doživljava kao tvrdolinijaš i jedan od Putinovih najbližih saveznika.

Bonus video: