Grupa civila navodno napustila Azovstal, ukrajinska policija tvrdi da su pronađena tri tijela blizu Buče

Rat u Ukrajini - 66. dan

83241 pregleda 20 komentar(a)
Azovstal, Foto: Reuters
Azovstal, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2022. 22:11h
Završeno
21:20h

Ukrajinski borci pod opsadom ruskih snaga unutar čeličane Azovstal u Mariupolju potvrdili su da je grupa civila uspjela da napusti lokaciju, prenosi BBC.

Zamjenik komandanta ukrajinskog bataljona Azov, Svjatoslav Palamar rekao je da je grupa od 20 civila – uključujući žene i djecu – prebačena na "odgovarajuće mjesto".

BBC navodi da su ranije ruski državni mediji javili da je evakuisano 25 ljudi. Nije jasno gdje su odvedeni.

Moskva je bila pod intenzivnim međunarodnim pritiskom da dozvoli civilima da odu.

Smatra se da se stotine njih kriju u fabrici - posljednjem mjestu koje kontrolišu ukrajinski vojnici u Mariupolju.

Moskva je zahtijevala da se predaju. Ukrajinska vojska kaže da su ruski vazdušni napadi nastavljeni.

21:18h

Tijela trojice muškaraca pronađena su u jami u blizini Buče, saopštila je ukrajinska policija, prenosi BBC.

Tijela su pronađena u petak u gradu blizu Kijeva koji je postao sinonim za optužbe za ruske ratne zločine.

"Žrtvama su bile vezane ruke, krpama su im bile prekrivene oči, a nekima su začepljeni usta. Na leševima postoje tragovi mučenja", navodi se u saopštenju regionalne policije Kijeva.

BBC navodi da to nije mogao nezavisno da potvrdi.

Moskva je negirala da su počinjeni zločini u Buči, koja je na početku rata više od mjesec dana bila pod kontrolom 64. motorizovane brigade.

Ukrajina je pokrenula lov na 10 ruskih vojnika optuženih za ratne zločine u Buči.

20:38h

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je više nego ikada posvećen jačanju Ukrajine, rekao je portparol Džonsonove kancelarije nakon razgovora dvojice lidera, prenosi Rojters.

„Potvrdio je da će Velika Britanija nastaviti da pruža dodatnu vojnu pomoć kako bi Ukrajincima dala opremu koja im je potrebna za odbranu“, rekao je portparol, dodajući da je Džonson takođe ponudio britansku stalnu ekonomsku i humanitarnu podršku.

20:29h

Glumica Anđelina Džoli posjetila je Ukrajinu i susrela se s djecom pogođenom sukobom, te lokalnim organizacijama koje rade na njihovoj zaštiti.

19:59h

Ruski raketni udar na aerodrom u jugozapadnoj ukrajinskoj luci Odesa - gradu koji je do sada bio relativno nepovrijeđen u ratu - oštetio je pistu i ona se više ne može koristiti, saopštila je u subotu ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

Detalj nakon jednog od prethodnih napada na Odesu
Detalj nakon jednog od prethodnih napada na Odesufoto: Reuters

Britanska agencija navodi da je Rusija  sporadično gađala Odesu, luku na Crnom moru, a prije nedjelju dana Ukrajina je saopštila da je najmanje osam ljudi ubijeno u napadu na grad.

"Kao rezultat raketnog napada u regionu Odese, oštećena je pista na aerodromu Odesa. Njeno dalje korišćenje je nemoguće", saopštila je ukrajinska vojska.

Od ruske vojske nije bilo riječi o udaru.

Regionalni guverner Maksim Marčenko je na svom Telegram nalogu saopštio da je ruski projektil danas uništio pistu aerodroma u Odesi, ali da nije bilo žrtava.

"Danas je neprijatelj udario projektilom 'Bastion' ispaljenom s Krima. Uzletno-sletna staza aerodroma luke Odesa je uništena. Hvala Bogu da nije bilo žrtava", rekao je guverner u videu, prenijela je novinska agencija AFP, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Odesa, na obali Crnog mora, je ključna crnomorska luka i glavna baza ukrajinske mornarice. Grad je bio u fokusu ruskih snaga, jer bi, ako bude zauzet, omogućio Moskvi da izgradi kopneni koridor do Pridnjestrovlja.

Ruske snage raketirale su ovaj grad početkom mjeseca.

Granatiranje Odese dolazi nakon što je visoki ruski zvaničnik rekao da Moskva planira da preuzme punu kontrolu nad regijom Donbas i južnom Ukrajinom.

Kijev je spomenuo da bi se pridnjestrovski region mogao koristiti za organizovanje ruskih operacija protiv Ukrajine i Moldavije, koja dijeli granicu sa državom članicom NATO-a Rumunijom.

Izmjena: 21:25h
19:56h

Ruske oružane snage saopštile su da su danas pogodile 17 ukrajinskih vojnih objekata visokopreciznim projektilima i uništile komandno mjesto i skladište koje se koristi za skladištenje raketa i artiljerije, prenosi Rojters.

U onlajn objavi, Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da je u napadima vazdušnih snaga tokom dana poginulo više od 200 ukrajinskih vojnika i da su uništena 23 oklopna vozila.

U postu se ne pominje napad na aerodrom u Odesi za koji je lokalni guverner rekao da ga je pogodila ruska raketa, čime je pista van funkcije.

19:55h

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su ruski avioni nastavili da izvode udare na opkoljeni grad Mariupolj, fokusirajući se na čeličanu Azovstal u kojoj se nalaze vojnici i civili, prenosi Rojters.

U objavi na Fejsbuku, generalštab oružanih snaga je takođe naveo da je ukrajinska vojska povratila kontrolu nad četiri naselja u oblasti Harkov.

18:22h

Ruski raketni udar na aerodrom u Odesi oštetio je pistu i više se ne može koristiti, saopštila je danas ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

18:18h

Danski državljanin ubijen je u Ukrajini, saopštila je danas njegova porodica, a tu vijest je potvrdilo i dansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Danska javna televizija TV2 prenijela je u četvrtak uveče da je u Ukrajini nestao mladić od 25 godina, angažovan u međunarodnoj legiji sa ukrajinskim snagama.

Prema navodima te televizije, mladić je bio dio grupe od osam vojnika koji su u utorak učestvovali u borbama u gradu Mikolajivu u Ukrajini. Šest vojnika je poginulo u tim borbama.

"Na osnovu dostupnih informacija, porodica je identifikovala dotičnog mladića kojeg smatra mrtvim", naveli su izvori danskog ministarstva agenciji Frans pres i dodali da su u kontaktu sa porodicom stradalog Danca.

Ministarstvo spoljnih poslova ima obavezu čuvanja povjerljivosti i ne može da iznese više detalja, navodi se u dopisu Frans presu.

Ubrzo poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao na formiranje "međunarodne legije" stranih dobrovoljaca koji bi mu pomogli u odbrani Ukrajine.

Danske vlasti su tada navele da ne vide nikakvu "pravnu prepreku" za učešće danskih dobrovoljaca.

Prema ukrajinskoj ambasadi u Kopenhagenu, oko 100 Danaca pridružilo se sredinom marta Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga.

17:23h

Ukrajina je izvršila razmjenu zarobljenika sa Rusijom, sa sedam vojnika i sedam civila koji su se vratili kućama, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk u onlajn objavi.

Jedan od vojnika je bila žena koja je u petom mjesecu trudnoće, dodala je ona.

Ona nije rekla koliko je Rusa prebačeno.

Dvije države su nekoliko puta mijenjale zarobljenike tokom sukoba koji je počeo ruskom invazijom 24. februara, a u četvrtak je Ukrajina saopštila da je Rusija predala 33 vojnika.

Izmjena: 18:21h
16:34h

Guverner ruske zapadne Kurske oblasti rekao je da je nekoliko granata ispaljeno danas na kontrolni punkt u blizini njene granice iz pravca Ukrajine.

Govoreći u video snimku objavljenom na svom Telegram kanalu, guverner Roman Starovoit rekao je da nema žrtava i štete.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaj. Iz Ukrajine nije bilo komentara.

Izmjena: 18:22h
15:28h

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je od početka rata iz Ukrajine evakuisano više od milion ljudi.

Među njima je i više od 300 Kineza, rekao je on u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Sinhua.

Kako piše novinska agencija AP, Lavrov nije ponudio dokaze za ove tvrdnje.

Ukrajina je ranije optužila Moskvu da na silu odvodi Ukrajince iz zemlje.

Dodao je da se pregovori Rusije i Ukrajine nastavljaju gotovo svakog dana, ali da progres neće biti lak.

Za zastoj u pregovorima okrivio je "ratobornu retoriku i zapaljive akcije zapadnih pristalica režima u Kijevu".

14:34h

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da jasno slijedi shvatanje da je nuklearni sukob neprihvatljiv, javila je agencija TASS, a prenosi Rojters.

14:24h

Tijela trojice muškaraca kojima su vezane ruke pronađena su u jami u okolini Buče - grada u blizini Kijeva, koji je postao sinonim za optužbe o navodnim ratnim zločinima ruske vojske, prenosi Frans pres.

Izmjena: 14:27h
14:19h

Francuski predsjednik Emanuel Makron u telefonskom razgovoru sa Volodimirom Zelenskim poručio je da će Francuska ojačati vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini, navodi se u saopštenju francuskog predsjedništva, prenosi Rojters.

13:31h

Ukrajina je optužila Rusiju da je ukrala nekoliko stotina hiljada tona žitarica sa teritorije koju su njene snage zauzele.

Povezani članci

30. April 2022.

Ukrajina optužila Rusiju za krađu žita

12:12h

Ukrajinski generalštab objavio je na Tviteru da je od početka napada Rusije na ovu zemlju ubijeno oko 23.200 ruskih vojnika.

Dodaje se da je do sada uništeno 190 ruskih aviona, 155 helikoptera i 1.008 tenkova, kao i 2.445 oklopnih vozila, 436 topova, 151 raketni sistem i 77 sistema protivvazdušne odbrane.

10:15h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene artiljerijske jedinice tokom noći pogodile 389 ukrajinskih ciljeva, uključujući 35 kontrolnih tačaka, 15 skladišta oružja i municije i nekoliko oblasti u kojima su koncentrisane ukrajinske trupe i oprema, prenosi Rojters, ali dodaje da nije mogao odmah da provjeri taj izvještaj. 

Ministarstvo odbrane je dodalo da su ruske rakete pogodile četiri skladišta municije i goriva

09:21h

Ruska protivvazdušna odbrana spriječila je ukrajinski avion da uđe u Brjanski okrug na zapadu Rusije, javili su ruski mediji, pozivajući se na riječi guvernera ovog regiona Aleksandra Bogomaza, a prenosi Rojters.

Dodaje se da su kao rezultat granatiranja pogođeni dijelovi naftnog terminala i njegova okolina.

"Nema žrtava", citirala je agencija RIA Bogomaza, a prenosi Rojters.

Bonus video: