Biće spomenik kad se završi rat - crveni kombi spasio više od 200 civila iz Marijupolja

"Kombi je prošao granatiranja, na njega je pucano iz minobacača i pušaka - mnogo je tragova rata na njemu"

12752 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube/Reuters
Foto: Printscreen YouTube/Reuters

Mihajlo Purišev je tihi heroj ukrajinskog naroda u danima ruske invazije na ovu zemlju.

Ovaj 36-godišnjak - nekada vlasnik noćnog kluba u Marijupolju - rizikovao je život kako bi pomogao u evakuaciji više od 200 civila iz razorenog lučkog grada, piše Independent.

U crvenom kombiju, na kojem se dobro vide ožiljci rata, Purišev je od 8. marta šest puta ulazio u Marijupolj i iz njega, bježeći od ruskih snaga i njihovih napada, spasavao civile.

Nakon svakog putovanja, objavio je video snimke grada, nudeći rijetki uvid u smrt i razaranja koje su izazvale ruske snage, dodaje Independent.

"Kada sam prvi put otišao, grad je bio kao oblak dima, kao lomača... Posljednji put sam vidio samo pepeo i crne ugljenisane zgrade", rekao je Purišev za Rojters.

Kako kaže kombi je kupio zahvaljujući donacijama prijatelja kako bi pomogao onima koji su još zarobljeni u Marijupolju.

Prilikom jednog od ruskih napada na njegovom kombiju su uništeni šoferšajbna, tri bočna stakla i bočna vrata.

"Hvala bogu da niko nije bio unutra (u to vrijeme)“, rekao je Purišev, dodajući da je između ovih opasnih putovanja često popravljao kombi.

"Kombi je prošao granatiranja, na njega je pucano iz minobacača i pušaka - da budem iskren, ima mnogo tragova rata na njemu", dodao je.

Nakon putovanja 28. marta ruski vojnici su mu prijetili i rekli da se nikada više ne vraća, pa je Purišev morao da prekine sa spasavanjem civila.

Ipak, vjera ga ne napušta.

"Pretvorićemo ga (kombi) u spomenik kada se nakon rata vratimo u Marijupolj", istakao je Purišev.

Kako je rekao jedina povreda koju je imao je od komadića stakla naon što je puklo bočno staklo.

"Kaput me je spasio i prošao sam samo sa ogrebotinama. Bog me je zaštitio, a moj kombi je pazio na mene", rekao je Purišev.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da je više od 20.000 poginulo u Marijupolju , a procjenjuje se da je oko 100.000 ljudi i dalje zarobljeno u opkoljenom gradu.

Ukrajinski zvaničnici su takođe tvrdili da identifikovane masovne grobnice van grada predstavljaju dokaz da Rusija vrši ratne zločine prema lokalnom stanovništvu.

Prošle sedmice Vadim Bojčenko, gradonačelnik Marijupolja, rekao je da su žene, djeca i starci stradali na ulicama grada.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak se "u principu" saglasio sa učešćem Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u evakuaciji civila iz željezare "Azovstal" u tom gradu.

Bonus video: