Ukrajina optužila Rusiju za krađu žita

Taras Visocki, govoreći na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji, rekao je da se plaši da bi Rusija mogla ukrasti većinu od 1,5 miliona tona žitarica u područjima koja su sada pod njenom kontrolom

6310 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede optužio je Rusiju da je ukrala nekoliko stotina hiljada tona žitarica sa teritorije koju su njene snage zauzele.

Taras Visocki, govoreći na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji, rekao je da se plaši da bi Rusija mogla ukrasti većinu od 1,5 miliona tona žitarica u područjima koja su sada pod njenom kontrolom.

Rusija nije komentarisala ove optužbe.

Rusko granatiranje i blokada ukrajinskih crnomorskih luka poremetili su proizvodnju žitarica, podižući međunarodnu zabrinutost zbog rastućih cijena hrane. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i biljnih ulja. Dobila je nadimak "korpa za hljeb" Evrope.

Visocki, međutim, uvjerava Ukrajince da neće doći do nestašice hrane.

Teretni brod koji je prevozio više od 71.000 tona ukrajinskog kukuruza napustio je 28. aprila rumunsku luku Konstanca, prvi put otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

U luci Konstanca se obavlja izvoz ukrajinske robe, što je gest solidarnosti Rumunije, dok ruska mornarica nastavlja blokirati Odesu, glavno ukrajinsko izvozno čvorište.

Žito je izuzetno osjetljivo pitanje u Ukrajini, gdje mnoge porodice imaju gorka sjećanja na glad iz 1930-ih ("Holodomor"), uzrokovanu sovjetskim deportacijama bogatijih seljaka ("kulaka") i zapljenom farmi.

Bonus video: