Njemački list o Kurcu: Napokon moguće ubiti bebu-Hitlera

Dio njemačke javnosti kritički se odnosi prema pobjedi Sebastijana Kurca zbog njegovih desničarskih, populističkih poruka
97 pregleda 3 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2017. 11:11h

Austrijska policija pokrenula je istragu protiv njemačkog satiričnog časopisa Titanik zbog sumnje u krivično djelo poziv na ubistvo političara Narodne stranke (OVP) Austrije Sebastijana Kurca, javljaju u austrijski mediji.

Časopis Titanik je, nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora u Austriji, kada je postalo izvjesno da je OVP najjača stranka, a njen predsjednik vjerovatno budući kancelar Austrije, preko Tvitera objavio fotografiju Sebastijana Kurca i preko njega nišan. Slika je popraćena tekstom: "Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera".

Austrijski mediji govore o "pozivu na ubistvo", a policija u Beču je preko Tvitera saopštila kako je pokrenula istragu.

"Slučaj smo prebacili nadležnim službama", saopštila je policija. Austrijski mediji nadalje javljaju da je slučaj prebačen na Saveznu kancelariju za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, prenosi N1.

"Ubiti bebu Hitlera" je često spominjana verzija tzv. djedovog paradoksa, kojim se dokazuje nemogućnost putovanja kroz vrijeme.

Smatra se da je ovaj paradoks prvi predstavio pisac naučne fantastike Rene Barjavel.

Paradoks je u tome da onaj ko putuje kroz vrijeme, može doći u situaciju da ubije svog biološkog djeda prije nego što on upozna njegovu babu, pa onda ne bi bio ni začet, niti bi mogao putovati kroz vrijeme.

Njujork tajms je, na primjer, prije dvije godine svoje čitaoce upitao da li ubili bebu Hitlera da im se za to pruži prilika.

Dio njemačke javnosti kritički se odnosi prema pobjedi Sebastijana Kurca zbog njegovih desničarskih, populističkih poruka.

Bonus video: