Ukrajinski oficir: Ruske snage nastavile napad na čeličanu u Mariupolju, djeca i dalje u bunkerima

Rat u Ukrajini - 67. dan

70232 pregleda 13 komentar(a)
Evakuacija civila iz Azovstala, Foto: Reuters
Evakuacija civila iz Azovstala, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2022. 23:35h
Završeno
23:29h

Ukrajinski vojni oficir rekao je da su ruske snage nastavile artiljerijski napad na čeličanu u ratom razorenom lučkom gradu Mariupolju odmah poslije današnje djelimične evakuacije civila koji su se tu sklonili prije više nedjelja.

Komandant brigade ukrajinske Nacionalne garde Denis Šlega rekao je u nedjelju u televizijskom intervjuu da je su granate počele da padaju čim su spasilačke ekipe prestale da evakuišu civile iz željezare Azovstal.

Šlega je rekao da je potrebna bar još jedna runda evakuacije da bi svi civili otišli iz fabrike. On kaže da su desetine male djece i dalje u bunkerima ispod industrijskih zgrada.

Komandant procjenjuje da je nekoliko stotina civila i dalje na tom mjestu, kao i skoro 500 ranjenih vojnika, a mnogo je i tijela pognulih. Ta fabrika je jedini dio tog grada koji ruske snage nisu zauzele.

Na snimku koji je u nedjelju objavilo rusko Ministarstvo odbrane vidi se kako ljudi izlaze iz čeličane, uključujući i malu grupu žena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je nedjeljna evakuacija iz Mariupolja označila početak funkcionisanja "životno potrebnog humanitarnog koridora".

21:50h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da to što je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski Jevrej, ne negira nacističke elemente u Ukrajini, prenosi Rojters.

Lavrov
Lavrovfoto: Reuters

Lavrov je dodao da vjeruje i da je Adolf Hitler imao "jevrejske krvi".

On je saopštio da u zapadnoj Ukrajini ima mnogo stranih plaćenika i zapadnih oficira, ne pružajući konkretne dokaze za tu tvrdnju, poručivši da Italija prednjači u inicijativama protiv Rusije, što je iz prve bilo iznenađenje, ali "su se sada navikli."

Za neke deklaracije italijanskih političara Lavrov navodi da su "prešle normalnu diplomatsku normu".

Lavrov je dalje naveo da su Sjedinjene Američke Države (SAD) "razgorjele" ukrajinsko neprijateljstvo prema Rusiji, kao dio antiruske strategije "na duže staze".

On je kazao da Zelenski može promovisati mir ako prestane da daje zločinačka naređenja svojim nacističkim trupama, dodajući da Rusija samo želi da osigura bezbjednost proruskih Ukrajinaca na istoku Ukrajine.

Lavrov je kazao da je Zapad ukrao ruski novac nametnuvši sankcije Rusiji, poručivši da nema promjena u zahtjevu da se ruski gas plaća u rubljama.

Izmjena: 23:34h
21:27h

Uprkos vijesti da je 100 civila na putu od ratom oštećene čeličane Azovstal u Mariupolju na teritoriju pod kontrolom Ukrajine, jedan od tamošnjih komandanata kaže da ima mnogo povrijeđenih, piše BBC.

"I u fabrici ima još ranjenih. Još nisu evakuisani, ali se nadamo da će biti odvedeni odavde. Stanje im je ozbiljno, potrebno im je adekvatno liječenje, pravilna ishrana za oporavak", rekao je za BBC Svjatoslav Palamar, zamjenik komandanta puka Azov.

Palamar
Palamarfoto: Reuters

Problemi sa hranom i vodom su ostali, dodao je, ali oni koji su ostali "pokušavaju da što duže produže ono što imamo".

Osim nade da će preostali civili biti evakuisani, rekao je, "spremni smo da uzvratimo i ne namjeravamo da se predamo".

On je rekao da se nada da će ukrajinski zvaničnici i lideri drugih zemalja "učiniti sve što je moguće da evakuišu naš garnizon iz Mariupolja".

20:04h

Evropa je "ušla u rat" s Rusijom preko Ukrajine, a nije jasno koji su vojni i politički ciljevi tog upadanja u svjetski kovitlac dok sve veća ruska agresivnost i riješenost američkog predsjednika Džozefa Bajdena da pruži ogromnu finansijski potporu i pošalje oružje Kijevu, guraju Evropu da postane poprište sukoba dvije nuklearne velesile.

To danas pišu komentatori u medijima u Evropskoj uniji, a direktor italijanskog lista "Stampa" Masimo Đanini kaže: "Putin se ne zaustavlja, a i mi zapadnjaci smo sad u ratu, pa zato evropske vlade to jasno moraju predočiti svojim građanima i javnosti".

18:20h

Agencija Rojters objavila je fotografije nekih osoba koje su evakuisane iz čeličane Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju.

Rojters navodi da su te osobe stigle u centar za privremeni smještaj u selu Bezimene u regionu Donjecka.

Plan za evakuaciju civila iz područja Mariupolja izvan Azovstala odložen je za ponedjeljak u sedam sati po srednjeevropskom vremenu, saopštilo je gradsko vijeće Mariupolja, prenosi Rojters. 

Rojters je objavio i fotografije proruskih snaga u selu Bezimene.

Izmjena: 20:04h
18:18h

Prva grupa od 100 ukrajinskih civila koji se evakuišu iz željezare Azovstal u gradu Mariupolju stići će u ponedjeljak do grada Zaporožja koji kontroliše Ukrajina, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

"Zahvalni našem timu! Sada oni zajedno sa (Ujedinjenim nacijama) rade na evakuaciji drugih civila iz fabrike", napisao je Zelenski na Tviteru.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je 80 civila evakuisano iz Azovstala, javile su danas ruske novinske agencije, prenosi Rojters.

"Evakuisana lica koja su htjela da odu u regione pod kontrolom Ukrajine predati su predstavnicima Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta", navodi ministarstvo.

18:17h

Ruski udar će biti "munjevit" ako se neko umiješa u rat i "bude stvarao prijetnju strateškog karaktera", rekao je Vladimir Putin ove sedmice pred vodećim ruskim funkcionerima u Sankt Peterburgu. "Imamo za to sve instrumente", rekao je ruski predsjednik, "i nećemo se hvaliti. Primijenićemo ih, ako bude neophodno. Hoću da svi to znaju."

18:17h

Njemački kancelar Olaf Šolc obećao je da će nastaviti da podržava Ukrajinu novcem, pomoći i oružjem, i izjavio da je pacifistički pristup ratu zastario.

18:17h

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori saopštila je danas da je "zgrožena i odlučno osuđuje jučerašnji događaj u Budvi u sklopu Međunarodnog turističkog karnevala "Nek’ živi ljubav", tokom kojeg je bio primijećen ciničan i bezobziran pokušaj poistovjećivanja žrtve - Ukrajine i zemlje agresora – Rusije".

15:51h

Jedna osoba je povrijeđena u požaru na objektu ruskog ministarstva odbrane u južnoj Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je u nedjelju guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov, prenosi Rojters.

On je rekao da je lokalni stanovnik zadobio lakše povrede i da nije životno ugrožen.

Iz Ministarstva odbrane nije bilo neposrednih komentara.

Slike objavljene na društvenim mrežama pokazuju veliki dim koji se diže iznad zemlje.

Rojters navodi da nije mogao da provjeri izvještaje.

Rusija je prošlog meseca optužila Ukrajinu za helikopterski napad na skladište goriva u Belgorodu, za koji je Kijev negirao odgovornost, kao i za granatiranje sela i ispaljivanje projektila na skladište municije.

Drugi ruski regioni koji dijele granicu sa Ukrajinom takođe su prijavili incidente prekograničnog granatiranja otkako je Moskva poslala hiljade vojnika u Ukrajinu 24. februara u, kako je nazvala, "specijalnoj vojnoj operaciji".

15:49h

Ujedinjene nacije sprovode "operaciju bezbjednog prolaza" za civile iz čeličane Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju, rekao je danas portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za koordinaciju humanitarnih poslova, prenosi Rojters.

Detalj iz okoline Azovstala
Detalj iz okoline Azovstalafoto: Reuters

Operacija je počela 29. aprila i koordinira se sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta Rusije i Ukrajine, rekao je portparol Savijano Abreu Rojtersu.

On je rekao da je operacija stigla u čeličanu u subotu ujutro.

On je dodao da se ne mogu saopštavati dalji detalji kako se ne bi ugrozila bezbjednost evakuisanih i konvoja.

Izmjena: 18:25h
15:44h

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pohvalila je danas hrabrost ukrajinskog naroda i obećala da će nastaviti američku podršku Ukrajini dok ne porazi Rusiju u izjavama poslije nenajavljene posjete Kijevu na čelu delegacije Kongresa.

Ona i još oko šest članova američkog Kongresa juče su u Kijevu održali trosatni sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim glavnim pomoćnicima.

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika Zelenskog ranije danas objavljen je snimak posjete delegacije američkog Kongresa na čelu sa Nensi Pelosi.

Posjeta nije ranije bila najavljena. Oni su došli da procijene potrebe Ukrajine u sljedećoj fazi rata.

Pelosi je najviši američki zvaničnik koji je do sada posjetio Kijev, pošto je treća u nasljednom redu za eventualno preuzimanje funkcije predsjednika SAD.

U obraćanju novinarima danas u Poljskoj, članovi delegacije su jednoglasno pohvalili dosadašnju ukrajinsku odbranu i ponudili dugoročnu vojnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć, obećavajući da će SAD ostati uz Ukrajinu dok ne porazi Rusiju.

"Bili smo ponosni da mu prenesemo poruku jedinstva iz Kongresa SAD, poruku u kojoj američki narod pokazuje koliko cijeni njegovo vođstvo i divljenje za narod Ukrajine na njihovoj hrabrosti", rekla je Pelosi u Poljskoj.

Posjeta je uslijedila dva dana pošto je američki predsjednik Džozef Bajden zatražio od Kongresa 33 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije.

"Ovo je vrijeme kada se ili zalažemo za demokratiju ili dozvoljavamo da autokratija vlada, rekao je kongresmen Gregori Miks, demokrata iz Njujorka.

15:40h

Ujedinjene nacije (UN) sprovode "operaciju bezbjednog prolaza" za civile iz fabriku Azovstal u ukrajinskom gradu Mariupolju, rekao je u nedelju portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

Operacija je počela 29. aprila i koordinira se sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta Rusije i Ukrajine, rekao je portparol Savijano Abreu Rojtersu.

On je rekao da je operacija stigla u fabriku u subotu ujutro. On je dodao da se ne mogu saopštavati dalji detalji kako se ne bi ugrozila bezbjednost evakuisanih i konvoja.

15:40h

Objekat ruskog ministarstva odbrane u južnoj oblasti Belgorod na granici sa Ukrajinom se zapalio, rekao je u nedelju guverner Belgorodske oblasti, prenosi Rojters.

Nema trenutnih informacija o šteti ili žrtvama, rekao je guverner u objavi na Telegramu.

Slike objavljene na društvenim mrežama pokazuju veliki oblak dima koji se diže iznad zemlje.

14:55h

Još 14 civila stiglo je u centar za privremeni smještaj nakon što su napustili oblast oko željezere Azovstal u ukrajinskom Marijupolju, dodao je Rojters.

13:57h

Navode Ministarstva odbrane Rusije da su iz okoline Azovstala evakuisane dvije grupe civila potvrdio je i fotoreporter Rojtersa.

13:51h

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi  borivala je danas u Kijevu, gdje se sastala sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i tom prilikom je, kako prenosi BBC, istakla da će se podrška SAD ovoj zemlji nastaviti sve "dok se borbe ne završe".

Pelosi
foto: Reuters
12:02h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ke vojska ove zemlje uništila pistu i hangar sa stranim oružjem na vojnom aerodromu u blizini ukrajinskog grada Odesa, javlja Rojtres.

Ministarstvo je takođe saopštilo da su njegovi sistemi protivvazdušne odbrane oborili dva ukrajinska bombardera Su-24m iznad regiona Harkov.

10:38h

Dvije grupe civila napustile su u subotu stambeno područje oko željezare Azovstal u južnom ukrajinskom gradu Marijupolju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, a prenosi Rojtres.

Ministarstvo je saopštilo da je ukupno 46 civila napustilo to područje i da im je obezbijeđena hrana i sklonište, preneli su RIA i TASS, javlja Rojters.

Bonus video: