Njemačka do ljeta najavila potpunu nezavisnost od uvoza ruske nafte

Njemačka je bila pod snažnim pritiskom Ukrajine i drugih evropskih država da zbog ruske agresije smanji uvoz energenata iz Rusije koji Moskvi donosi milijarde eura

15450 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je danas saopštila da napreduje u osamostaljivanju od ruskih fosilnih goriva i da očekuje da će do kraja ljeta biti potpuno nezavisna od uvoza sirove nafte iz Rusije.

Ministar ekonomije i klime Robert Habek rekao je da je Njemačka smanjila udio uvoza ruskih energenata na 12 odsto za naftu, osam odsto za ugalj i 35 odsto za prirodni gas.

Njemačka je bila pod snažnim pritiskom Ukrajine i drugih evropskih država da zbog ruske agresije smanji uvoz energenata iz Rusije koji Moskvi donosi milijarde eura.

"Svi koraci koje preduzimamo, zahtijevaju ogroman zajednički napor svih aktera, a znače i troškove koje osjećaju i privreda i potrošači. Ali oni su neophodni ako više ne želimo da nas Rusija ucjenjuje", rekao je Habek dok Evropska unija razmatra embargo na rusku naftu nakon odluke da se zabrani uvoz ruskog uglja od avgusta.

U saopštenju se navodi da je Njemačka je uspjela da se relativno brzo prebaci na uvoz nafte i uglja iz drugih zemalja, što znači da je "do kraja ljeta realan kraj zavisnosti od uvoza ruske sirove nafte".

Osamostaljivanje Njemačke od ruskog prirodnog gasa je daleko veći izazov.

Prije ruske agresije na Ukrajinu 24. februara Njemačka je više od polovine uvezenog prirodnog gasa dobijala iz Rusije.

Taj udio je sada pao na 35 odsto, dijelom zbog povećane nabavke iz Norveške i Holandije, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Da bi dodatno smanjila uvoz iz Rusije, Njemačka planira da ubrza izgradnju terminala za tečni prirodni gas (LNG) i da otvori i nekoliko plutajućih LNG terminala ove ili sljedeće godine.

Bonus video: