Ruski izviđački avion narušio vazdušni prostor Švedske i Danske: Ruskim ambasadorima uručiće se protest

U petak uveče se ruski izviđački avion ušunjao u danski vazdušni prostor istočno od Bornholma, danskog ostrva u Baltičkom moru, a potom ušao u vazdušni prostor Švedske što ​​je u subotu objavio švedski Generalštab

5732 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski ambasadori u Švedskoj i Danskoj biće pozvani da im se uruče protesti jer je ruski izviđački avion narušio vazdušni prostor te dvije zemlje u petak, saopštile su u nedjelju skandinavske diplomate.

"To je potpuno neprihvatljivo i posebno zabrinjavajuće u sadašnjoj situaciji", napisao je danski ministar spoljnih poslova Jepe Kofod na Tviteru.

U petak uveče se ruski izviđački avion ušunjao u danski vazdušni prostor istočno od Bornholma, danskog ostrva u Baltičkom moru, a potom ušao u vazdušni prostor Švedske što ​​je u subotu objavio švedski Generalštab.

"Postoje procedure za ovu vrstu problema. One obuhvataju pozivanje predstavnika države-počinioca u Ministarstvo spoljnih poslova", saopštilo je švedsko Ministarstvo.

Ruski avion je kratko bio u vazdušnom prostoru dvije zemlje.

"Riječ je o izviđačkoj letjelici koja je bila u našem vazdušnom prostoru veoma kratko. Odmah su intervenisala dva danska F-16", rekao je za AFP oficir za štampu danskog Ministarstva odbrane Henri Mortensen.

On je dodao da se ta vrsta incidenata "rijetko dešava".

Danska je članica NATO-a, za razliku od Švedske, neutralne države, u kojoj je, međutim, u toku debata i predviđena moguća kandidatura za ulazak u NATO.

Na pitanje dnevnika "Dagens Niheter", švedski ministar odbrane je rekao da "nema dokaza" da je upad ruskog aviona povezan s razgovorima o mogućem članstvu Švedske u Sjevernoatlantskom savezu.

Dok Finska takođe razmatra kandidaturu za ulazak u NATO, Rusija je već upozorila da Stokholm i Helsinki treba da očekuje "posljedice" kako u odnosima s Rusijom, tako i "po evropsku bezbjednosnu arhitekturu u cjelini".

Bonus video: