Ukrajina: Rusi bombardovali Odesu; Šolc: Sankcije neće biti ukinute bez mirovnog sporazuma

Invazija Rusije na Ukrajinu je ušla u 68. dan. Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštila je da su od petka u Ukrajini poginula 254 civila, a od početka sukoba u toj zemlji 3.153

74595 pregleda 27 komentar(a)
Uništene zgrade u Borodjanki, Foto: Reuters
Uništene zgrade u Borodjanki, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.05.2022. 21:46h
Završeno
21:42h

Predsjednik SAD Džo Bajden bi "volio da posjeti Ukrajinu", ali trenutno nema planova da to učini, rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

21:19h

Ruski fotograf Pavel Oskin odlučio je da se protiv rata u Ukrajini i predsjednika Rusije Vladimira Putina bori tako što će u glavnom gradu Češke otvoriti svoja vrata za ukrajinske izbjeglice...

20:28h

Isporuka prirodnog gasa preko gasovoda "Jamal-Evropa", kojim se taj energent doprema iz Rusije preko Poljske do Njemačke je prekinut, pokazuju podaci njemačkog operatera "Gaskejd", prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, fizički izlaz na mjernom mjestu Malnov iznosio je 13.218.713 kWh/h prije nego što je pao na nulu.

19:56h

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da sankcije uvedene Rusiji zbog napada na Ukrajinu neće biti ukinute dok Moskva ne postigne mirovni sporazum sa Kijevom i dodao da je na Ukrajini da odluči kakav mir želi.

U intervjuu za ZDF Šolc je rekao da se Putin "preračunao" da bi mogao da dobije teritoriju od Ukrajine, proglasi prekid neprijateljstva i da zapadne zemlje ukinu sankcije, piše Rojters.

"Nije promislio cijelu operaciju u Ukrajini. Nije smatrao da će Ukrajina tako odoljeti. Nije mislio da ćemo ih podržati da izdrže toliko dugo... Mi nećemo povući sankcije osim ako ne postigne sporazum sa Ukrajinom, a on to neće dobiti diktiranim mirom", kazao je Šolc.

Šolc je dodao da ne planira da posjeti Kijev nakon planiranog putovanja predsjednika Franka-Valtera Štajnmajera koje je odloženo zbog prigovora Ukrajine.

19:55h

Koristeći mehanizam koji je predložila Moskva da strane kompanije plaćaju gas omogućavajući Rusiji da konvertuje plaćanja u rublje bi narušilo sankcije Evropske unije, rekao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

"Plaćanje rubljama kroz mehanizam konverzije kojim upravljaju ruske javne vlasti i drugog namenskog računa u Gasprom banci je kršenje sankcija i ne može biti prihvaćen", rekao je Simson na konferenciji nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu, prenosi Rojters.

18:48h

Raketni udari koji su danas pogodili crnomorski lučki grad Odesu na jugozapadu Ukrajine, doveli su do smrtnih slučajeva i povrijeđenih, rekao je lokalni guverner Maksim Marčenko na Telgramu, a prenosi Rojters.

Više detalja odmah nije bilo dostupno, dodaje Rojters.

Ranije, ukrajinski javni emiter "Suspilne" citirao je južnu vojnu komandu koja je rekla da je u udaru oštećen vjerski objekat.

Izmjena: 19:07h
18:17h

Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde saopštila je na Tviteru da će ta zemlja u srijedu ponovo otvoriti ambasadu u Kijevu.

"Švedska će nastaviti da pruža podršku Ukrajini i raduje se što će se diplomatsko prisustvo vratiti tamo gdje mu je mjesto", navela je An Linde na Tviteru.

18:15h

Ukrajina je dobila još jedan dio grant sredstava u iznosu od 495 miliona eura, koja su obezbijeđena iz Donatorskog povjereničkog fonda Svjetske banke, objavljeno je na sajtu ukrajinske Vlade.

Grant je obezbijeđen Ukrajini kao dio prvih izmjena i dopuna Ugovora o grantu donatorskog povereničkog fonda. U okviru tog sporazuma u državni budžet su pristigla sredstva iz SAD (oko 463 miliona eura), Norveške (oko 20,5 miliona eura) i Austrije (oko 10 miliona eura).

Kako se navodi, sredstva će se koristiti za obezbjeđivanje prioritetnih socijalnih, humanitarnih i zdravstvenih troškova, kao i za podršku interno raseljenim licima.

Sljedeći grant od 500 miliona dolara iz SAD je u pripremi.

17:48h

Ovogodišnji dobitnici Dojče vele nagrade za slobodu govora (DW Freedom of Speech Award) su fotograf Jevgenij Maloletka, koji radi za brojne međunarodne novinske agencije i organizacije i Mistislav Černov, novinar agencije AP (Associated Press).

16:27h

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta vratila ambasadu nazad iz Lavova u Kijev, kako bezbjednosna situacija u glavnom gradu Ukrajine nastavlja da se poboljšava, piše Rojters.

U videu objavljenom na Fejsbuku Sijarto je naveo da je povratak završen tokom vikenda i da ambasada u Kijevu već radi.

16:26h

Kancelarija za ljudska prava Ujedinjenih nacija saopštila je da su od petka u Ukrajini poginula 254 civila, a od početka sukoba u toj zemlji 3.153, prenio je Rojters.

Iz Kancelarije napominju da bi realan broj mogao da bude značajno veći, zbog poteškoća sa kojima se susreću.

15:34h

Pola miliona Ukrajinaca je ilegalno odvedeno u Rusiju ili druga mjesta protiv svoje volje, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je, u izjavi za grčku državnu televiziju ERT, kazao da se preostali civili u fabrici Azovstalj u gradu Marijupolju plaše da se ukrcaju u autobuse, jer vjeruju da će biti odvedeni u Rusiju.

Ujedinjene nacije su počele evakuaciju civila iz fabrike, a Zelenski kaže da ga je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš uvjerio da će oni koji su evakuisani biti prebačeni u oblasti pod kontrolom ukrajinske vlade.

„Želimo da vjerujemo u ovo“, izjavio je ukrajinski predsjednik, prenosi AP.

14:54h

Ruski raketni udar pogodio je u ponedjeljak strateški važan most preko ušća Dnjestra u Odeskoj oblasti na jugozapadu Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Rojters.

Most, koji su ruske snage već dva puta pogodile, predstavlja jedinu putnu i željezničku vezu na ukrajinskoj teritoriji sa velikim južnim dijelom Odeske oblasti.

Serhii Bratčuk, portparol regionalne administracije Odese, prijavio je napad u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, ali nije dao više detalja.

14:36h

Napori da se evakuiše još civila iz razorenog ukrajinskog lučkog grada Mariupolja danas kasne, a stotine ljudi ostalo je zarobljeno u čeličani Azovstal, posljednjem uporištu otpora ruskoj opsadi, prenosi Rojters.

Nije jasno šta je izazvalo blokadu, iako je gradski zvaničnik ranije rekao da su ruske snage u nedjelju nastavile sa granatiranjem fabrike nakon što je kolona autobusa otišla.

Teško stanje civila zarobljenih u Mariupolju, koji je pretrpio višenedjeljno bombardovanje prije nego što su ruske snage zauzele veći dio, bio je u fokusu humanitarne zabrinutosti jer se rat odvija već treći mjesec.

Vjeruje se da je na hiljade ubijeno, a onima koji su još uvijek zaglavljeni u opkoljenom kompleksu Azovstal, čija mreža bunkera i tunela pruža utočište, ponestaje vode, hrane i ljekova.

"Situacija je postala znak prave humanitarne katastrofe", rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

14:33h

Američka ambasada se nada da će se vratiti u Kijev do kraja maja ako uslovi dozvole, rekao je u ponedjeljak njen otpravnik poslova, prenosi Rojters.

Američke diplomate napustile su ambasadu u Kijevu skoro dvije nedjelje prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, premjestivši neke funkcije u zapadni grad Lavov prije nego što su se na kraju preselili u susjednu Poljsku.

"Slušamo profesionalce za bezbjednost i kada nam kažu da možemo da se vratimo vratićemo se", rekla je otpravnica poslova Kristina Kvien na brifingu za novinare.

Neke zapadne zemlje su već vratile svoje ambasade u Kijev pošto se glavni fokus borbi u Ukrajini pomjerio od glavnog grada ka istoku i jugu zemlje.

12:52h

Autobusi kojim bi trebalo da se evakuiše više civila iz Mariupolja još nisu stigli do dogovorenog mjesta preuzimanja, saopštilo je u ponedjeljak gradsko vijeće, prenosi Rojters navodeći da je to saopštenje u suprotnosti sa ranijim izvještajem da su autobusi napustili razoreni lučki grad na jugoistoku Ukrajine.

Gradsko vijeće je pozvalo evakuisane da ostanu na svojim mjestima.

Nije odmah bilo jasno šta je izazvalo kašnjenje.

Ranije je Petro Andrjuščenko, pomoćnik gradonačelnika Mariupolja, rekao da su autobusi napustili Mariupolj, ali je kasnije objavio poruku koja je takođe potvrdila zastoj u planiranoj evakuaciji.

Riječ je o civilima iz samog grada, a ne iz željezare Azovstal, odakle su Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta organizovali konvoje za evakuaciju.

12:52h

Ugovor sa ruskom grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u sjevernoj Finskoj raskinut je zbog dodatnih "rizika" vezano za rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je u ponedjeljak konzorcijum u većinski finskom vlasništvu koji vodi projekat.

"Rat u Ukrajini je pogoršao rizike projekta", koji se nalazi na obalama Baltičkog mora, navodi konzorcijum Fennovoima u saopštenju.

12:51h

Evropska komisija odlučivaće o šestom paketu sankcija Evropske unije (EU) Rusiji, koje bi mogle da obuhvate i zabranu uvoza ruske nafte, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Povezani članci

02. Maj 2022.

Evropska Unija razmatra embargo na rusku naftu

12:51h

Zastrašujuće putovanje Ukrajinaca do ruskog zatvora i nazad: Nikita se vratio bez nožnih prstiju, Sergej bez nogu

11:50h

Ukrajinski borbeni avion MiG-29 uništen je tokom vazdušne bitke u istočnoj Donjeckoj oblasti, tvrdi ruska vojska, prenosi BBC.

Na brifingu, vojni portparol je rekao da je ruska protivvazdušna odbrana takođe uništila dvije rakete Točka-U u Lugansku, kao i raketu Smerč u Donjecku.

Uništeno je i deset ukrajinskih dronova, dodao je Igor Konašenkov.

On je rekao da su ruske snage takođe pogodile 38 vojnih ciljeva u Ukrajini, uključujući skladišta oružja i komandna mjesta.

Obje strane redovno iznose detaljne podatke o gubicima koje su nanijele drugoj, što BBC ne može nezavisno da provjeri.

Bonus video: