cilj je legitimizacija invazije na Ukrajinu

"Fabrika trolova" - ruski hakeri pokrenuli novi napad na strane lidere: Vjeruje se da kampanja ima veze sa Prigožinom

Operacija je ciljala političare i javnost u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku i Indiju

7843 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski hakeri pokrenuli su novi napad na strane lidere, ciljajući na platforme društvenih mreža velikom kampanjom širenja dezinformacija s ciljem da legitimišu invaziju na Ukrajinu, saopštilo je u nedjelju Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Plaćeni operativci koji rade iz fabrike u Sankt Peterburgu koriste aplikaciju Telegram da regrutuju i koordinišu pristalice koje zatim preplavljuju društvene mreže komentarima podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ratu u Ukrajini.

Lažni nalozi - takozvane "fabrike trolova" nađeni su na osam platformi društvenih mreža, među kojima su Telegram, Tviter, Fejsbuk i TikTok.

Operacija je ciljala političare i javnost u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku i Indiju.

Vjeruje se da ta kampanja ima veze sa Jevgenijem Prigožinom koga su SAD i Velika Britanija sankcionisale zbog finansiranja onlajn-operacija pod uticajem Kremlja.

"Ne možemo dozvoliti da Kremlj i njegove sumnjive fabrike trolova napadaju naše onlajn prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Ona je rekla da je Vlada Velike Britanije upozorila međunarodne partnere i nastaviće da blisko sarađuje sa saveznicima i medijskim platformama na podrivanju ruskih informativnih operacija.