Kuleba: Lavrov ne može da sakrije ukorijenjeni antisemitizam, priznajmo činjenicu da Rusi mrze druge nacije

"Oni vjeruju u nadmoć svoje sopstvene nacije nad drugima"

2332 pregleda 1 komentar(a)
Kuleba, Foto: Reuters
Kuleba, Foto: Reuters

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba osudio je danas svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova jer je rekao da je nacistički lider Adolf Hitler "imao jevrejske krvi" te da su Jevreji jedni od najgorih antisemita.

"To je izopačena logika ruske elite", saopštio je Kuleba u video snimku poslatom izraelskom javnom servisu Kan.

On je ocijenio da čak i "ministar Lavrov koji zna šta je diplomatija, ne može da sakrije duboko ukorijenjeni antisemitizam - antisemitizam duboko ukorijenjen u ruskoj eliti".

"Hajde da priznamo činjenicu da Rusi mrze druge nacije. Oni vjeruju u nadmoć svoje sopstvene nacije nad drugima i zato taj režim mora biti zaustavljen u svojim agresivnim planovima i akcijama", rekao je šef diplomatije Ukrajine.

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid kritikovao je ranije danas šefa diplomatije Rusije što je u intervjuu za italijansku televiziju uporedio predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog sa Adolfom Hitlerom.

Lapid je tu izjavu označio kao "neoprostivu, sramnu i istorijsku grešku".

On je rekao da očekuje izvinjenje i najavio da će pozvati ambasadora Rusije u Tel Avivu da izrazi protest, odnosno na "razgovor radi objašnjenja", prenijeli su izraelski mediji.

"Reći da je Hitler bio Jevrejin je kao da se kaže da su se Jevreji sami ubijali. Nacisti su progonili Jevreje, samo su nacisti bili nacisti i samo su nacisti pokrenuli sistematsko uništenje jevrejskog naroda", rekao je Lapid, ocijenivši da je najniži oblik rasizma protiv Jevreja optuživanje samih Jevreja za antisemitizam.

Premijer Izraela Naftali Benet je naknadno saopštio da je "cilj takvih laži da se optuže sami Jevreji za najužasnije zločine u istoriji koji su počinjeni protiv njh i tako oslobode odgovornosti tlačitelji Izraela".

Izraelski mediji su naveli da je Benetova osuda uslijedila poslije strožijih kritika Lapida i drugih ministara.

Teorije zavjere da je Hitler imao pretke Jevreje što je moglo da motiviše njegov antisemitizam i ubistvo šest miliona Jevreja u Holokaustu u Drugom svjetskom ratu su više puta porekli istoričari, podsjećaju izraelski mediji.

Bonus video: