Karpenter: Vjerujemo da će Rusija pokušati da pripoji DNR i LNR, planira referendume sredinom maja

Karpenter je rekao da Rusija navodno otima lokalne zvaničnike u gradovima koje drži u istočnoj i južnoj Ukrajini kako bi ih zamijenila "grupama koje su lojalne Moskvi"

17351 pregleda 10 komentar(a)
Karpenter, Foto: Screenshot/Youtube
Karpenter, Foto: Screenshot/Youtube

Rusija planira da uskoro "anektira" dva istočna regiona Ukrajine pod njenom invazijom, rekao je američki ambasador u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), prenosi BBC.

"Prema najnovijim izvještajima, verujemo da će Rusija pokušati da pripoji Donjecku Narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR)", rekao je Majkl Karpenter, obraćajući se novinarima u Vašingtonu.

U izvještajima se navodi da Rusija planira da organizuje referendume o pridruživanju negdje sredinom maja, naveo je.

Ranije ove godine, ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je da Rusija priznaje nezavisnost dva otcijepljena regiona.

BBC navodi da se samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika nalaze na istoku Ukrajine i da bi mogle dozvoliti Rusiji da ubaci trupe u zemlju.

Karpenter je dodao da Rusija navodno otima lokalne zvaničnike u gradovima koje drži u istočnoj i južnoj Ukrajini kako bi ih zamijenila "grupama koje su lojalne Moskvi", prenosi Index.hr.

Tvrdi da Rusi otimaju direktore škola, novinare, lokalne aktiviste i opštinske zvaničnike.

"Takođe su se pojavili izvještaji da su ruske snage prekinule pristup internetu u tim regijama kako bi onemogućile protok pouzdanih informacija", rekao je Karpenter.

68. je dan invazije Rusije na Ukrajinu.

Bonus video: