EU priprema embargo na ruske energente, Slovačka i Mađarska traže izuzeće

Evropska komisija finalizovala je predlog za šesti paket sankcija protiv Moskve da bi smanjila finansiranje ruskog rata u Ukrajini

3513 pregleda 3 komentar(a)
Sijarto, Foto: Boris Pejović
Sijarto, Foto: Boris Pejović

Predlog za uvođenje embarga na kupovinu ruske nafte i naftnih derivata danas će biti podnijet zemljama članicama Evropske unije, ali oko njega ima i dalje rezervi, reklo je više evropskih zvaničnika i diplomata za Frans pres.

Evropska komisija finalizovala je predlog za šesti paket sankcija protiv Moskve da bi smanjila finansiranje ruskog rata u Ukrajini.

Slovačka i Mađarska rekle su danas da neće podržati sankcije za rusku naftu koju EU priprema zbog rata u Ukrajini, navodeći da suviše zavise od tog snabdijevanja i da nema alternativa koje mogu odmah da se primijene, prenosi AP.

Slovački ministar ekonomije Rihard Sulik rekao je danas novinarima da slovačka rafinerija "Slovnaft" ne može odmah da se prebaci sa ruske sirove nafte na neku drugu. Za promjenu tehnologije će biti potrebno nekoliko godina, rekao je on.

"Mi ćemo insistirati na izuzeću (od embarga EU), to je sigurno", rekao je Sulik.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto rekao je da njegova zemlja neće glasati za bilo kakve sankcije koje će "onemogućiti transport prirodnog gasa ili nafte iz Rusije za Mađarsku".

"Stvar je jednostavna: snabdijevanje Mađarske energijom ne može biti ugroženo zato što niko ne može od nas očekivati da Mađari plate cijenu rata (u Ukrajini)", rekao je danas Sijarto u Kazahstanu i dodao da je "zasad fizički nemoguće za Mađarsku i njenu privredu da djeluju bez ruske nafte".

Jedan evropski zvaničnik rekao je za Frans pres da se predviđa postepeni prekid evropske kupovine ruske nafte u periodu od šest do osam mjeseci, sa izuzećima za Mađarsku i Slovačku koje nemaju izlaz na more i potpuno su zavisne od isporuka preko naftovoda "Družba", koje bi, prema predlogu, mogle da nastave kupovinu od Rusije do 2023.

Ta mogućnost izaziva probleme jer Bugarska i Češka takođe hoće da budu izuzete, rekle su diplomate upoznate sa pregovorima koji se vode u Evropskoj komisiji.

"Treba izbjeći da se to proširi, svi će tražiti izuzeće. Treba naći dobra rješenja", rekao je taj zvaničnik.

Uprkos neslaganjima među EU članicama o novim sankcijama na ruske energente, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je obećao da će "slomiti rusku ratnu mašinu" tako što će preusmjeriti zemlje kontinenta sa snabdijevanja ruskim prirodnim glasom.

Evropski komesari trebalo bi da danas usvoje predlog na sastanku u Strazburu na margini plenarne sjednice Evropskog parlamenta, a zatim će odluka biti prenijeta ambasadorima zemalja članica koji će početi da je razmatraju.

Ne očekuju se nikakva saopštenja prije srijede, kada presjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen treba da se sastane s evroposlanicima, reklo je više izvora za Frans pres.

Bonus video: