Ambasada Ukrajine: Rusija želi da izazove novi gladomor

Izvoz žita, kako kažu iz ambasade Ukrajine, sa "privremeno okupiranih teritorija Hersonske i Zaporoške oblasti predstavlja kršenje čl. 55 Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica u vrijeme rata iz 1949. godine"

4657 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruske okupacione trupe pokušavaju da izazovu prehrambenu krizu u južnim regionima Ukrajine, a ukrale su i nekoliko stotina hiljada tona žita sa okupiranih teritorija Hersonske i Zaporoške oblasti, saopšteno je iz Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.

"Krađom Moskva pokušava da pokrije nedostatak hrane u vezi sa sankcijama koje su uvele zapadne zemlje. Na sjednici Odbora zakonodavne skupštine za ruralna pitanja i agroindustriju Krasnojarske teritorije Rusije, poslanici su podržali odluku o izvozu poljoprivrednih proizvoda sa okupirane teritorije Hersonske oblasti", piše u saopštenju.

Kako navode Rusija "žito ukradeno od ukrajinskih farmera izvozi na Krim".

"Osvajači su opljačkali Novoaleksejevsko skladište-elevator i odnijeli žito na okupirano poluostrvo. Osvajači su takođe zauzeli preduzeće 'Agro-Sodružestvo', koje obrađuje oko 20 hiljada hektara zemlje u Geničeskom okrugu Hersonske oblasti, a 28. aprila 2022. godine, transporteri žitarica sa krimskim brojevima i logotipom 'Krimzernotransa' uklonili su 1.500 tona žita iz elevatora u selu Mala Lepetiha, dok je 30. aprila 2022. primjećeno 35 jedinica ruskih transportera žitarica kako ulaze u Novorajsk, gdje se nalazi Novorajski elevator", objavila je ukrajinska ambasada.

Izvoz žita, kako kažu iz ambasade Ukrajine, sa "privremeno okupiranih teritorija Hersonske i Zaporoške oblasti predstavlja kršenje čl. 55 Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica u vrijeme rata iz 1949. godine".

Rusi postavljaju uslove poljoprivrednicima u Hersonskoj oblasti da siju samo žito i suncokret i to samo ako pristanu da 70 odsto budućeg roda poklone okupatorima. Ruska vojska pokušava da uništi skladišta hrane - u Luganskoj oblasti od posljedica granatiranja prvih dana rata izgoreli su supermarketi, a 21. aprila okupatori su uništili posljednje skladište hrane", dodaje se u saopštenju.

Iz Ambasade Ukrajine na kraju su poručili da se "savremena Rusija ponaša na potpuno isti način kao što su boljševici djelovali prije Gladomora, koji je izazvao masovnu smrt ukrajinskog naroda 1932-1933".

Bonus video: