ogorčen zbog odluke distributera

U Sloveniji rekordne cijene benzina i dizela, pobjednik izbora optužuje odlazećeg premijera

Budući premijer Robert Golob danas je distributere naftnih derivata optužio za kartelsko dogovaranje pri povećanju maloprodajnih cijena, što je omogućila odlazeća vlada Janeza Janše

5465 pregleda 7 komentar(a)
Golob, Foto: Reuters
Golob, Foto: Reuters

Cijene naftnih derivata u Sloveniji dostigle su rekordan nivo, te litar benzina na pumpama domaćeg "Petrola" košta 1,617 eura , a dizela 1,817, dok je na pumpama na auto-putevima cijena i viša od toga.

Budući premijer Robert Golob, prenijela je agencija HINA, danas je distributere naftnih derivata optužio za kartelsko dogovaranje pri povećanju maloprodajnih cijena, što je omogućila odlazeća vlada Janeza Janše, koja, po mišljenju Goloba, iz političkih razloga nije produžila limitirane cijene koje su bile na snazi od sredine marta.

Vlada Janše se odlukom o prestanku regulisanih cijena pogonskog goriva osvetila za poraz na izborima, kazao je Golob novinarima.

Izrazio je ogorčenje odlukom distributera koji su odmah pošto je postalo jasno da Janšina vlada neće produžiti limitiranja cijena goriva, požurili s velikim poskupljenjem, pri čemu su razlike u cijeni među distributerima minimalne, što sugeriše da su se dogovarali.

Golob je zaprijetio da će njegova stranka - ako se takav trend nastavi - pozvati Agenciju za tržišnu konkurenciju da preduzme mjere protiv takvog djelovanja na tržištu.

Golob koji je do ulaska u politiku godinama kao elektroinženjer i stručnjak za energetiku vodio velika preduzeća, u svojoj kampanji prije izbora je naglašavao da će zauzdavanje skupoće energenata u energetskoj krizi koja se očekuje na jesen, biti jedan od glavnih prioriteta njegove vlade.