Embargo na rusku naftu, ali uz izuzetke

Brisel pripremio novi paket sankcija Moskvi čija meta su naftna industrija i banke, Putin prijeti zabranom izvoza

13127 pregleda 7 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Evropska unija će uvesti nove sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, targetirajući naftnu industriju, ruske banke i odgovorne za dezinformacije, mada će pojedine članice evropskog bloka vjerovatno biti izuzete od embarga na rusku naftu.

”Radimo na šestom paketu sankcija koji ima za cilj da iz SWIFT-a isključi još ruskih banki, na crnu listu stavio odgovorne za dezinformacije i ograniči uvoz nafte”, objavio je evropski šef diplomatije Žozep Borel.

Nove sankcije bi pogodile rusku Sberbanku, koja je najveći kreditor, kazale su diplomate za Rojters i dodale da je nekoliko banki već isključeno iz SWIFT sistema.

Zvaničnici su kazali da će predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predočiti predlog novih sankcija danas i da će one uključivati zabranu uvoza ruske nafte koja bi trebalo da stupi na snagu do kraja godine.

Embargo na rusku naftu lišio bi Moskvu ogromnih prihoda, ali je postizanje sporazuma oko te mjere unijelo razdor unutar bloka koji se na Rusiju oslanja za 26 odsto naftnog uvoza.

Mađarska i Njemačka su među državama koje su se najviše opirale embargu na naftu, ali je Njemačka u međuvremenu podržala tu mjeru. Te zemlje su izrazile zabrinutost da bi rast cijena energenata nanio štetu ekonomijama EU koje su već bore sa inflacijom.

Otpor pojedinih članica zabrani uvoza ruske nafte ublažen je tokom prošle nedjelje, nakon što je navodno postignut dogovor da Slovačka i Mađarska biti izuzete

Otpor zabrani uvoza nafte ublažen je tokom prošle nedjelje, nakon što je navodno postignut dogovor da će Slovačka i Mađarska biti izuzete, kazale su diplomate za Rojters, navodeći kao razlog veliku zavisnost tih država od ruske sirovine.

Države EU platile su više od 47 milijardi eura Rusiji za gas i naftu od kako je napala Ukrajinu, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje o energetici i čistom vazduhu.

U međuvremenu ruski predsjednik Vladimir Putin juče je poručio zapadnim zemljama da bi mogao da obustavi izvoz i da raskine ugovore s njihovim kompanijama, što je do sada najtvrđi odgovor Kremlja na sankcije Zapada.

Putin
foto: REUTERS

Putin je potpisao ukaz kojim se zabranjuje izvoz proizvoda i sirovina pojedincima i entitetima sa liste sankcija i naložio vladi da je sačini u roku od 10 dana, prenosi Rojters.

Ukaz koji je odmah stupio na snagu, pruža mogućnost Moskvi da u svakom trenutku obustavi izvoz ili da raskine ugovore sa entit etom ili pojedincima koji su pod ruskim sankcijama.

Vlada Rusije ima rok od 10 dana da proširi listu entiteta i pojedinaca pod sankcijama, na kojoj se već nalaze zapadni političari.

Bonus video: