Brisel predlaže da se uvedu sankcije i poglavaru Ruske pravoslavne crkve

Patrijarh Kiril "dugogodišnji saveznik predsjednika Vladimira Putina, postao je jedna od glavnih osoba koje podržavaju rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine", navodi se u dokumentu

4541 pregleda 7 komentar(a)
patrijarh Kiril, Foto: Reuters
patrijarh Kiril, Foto: Reuters

Evropska komisija predlaže uvođenje sankcija poglavaru Ruske pravoslavne crkve patrijarhu Kirilu, u okviru šeste runde sankcija uvedenih kao odgovor na rat u Ukrajini, pokazuje dokument u koji danas je imala uvid agencija Frans pres.

Na novom spisku sankcija, koji treba još da odobre zemlje članice Unije, ima 58 osoba, među kojima su brojni ruski vojnici, ali takođe i supruga, ćerka i sin portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Na spisku je i šef ruske agencije za nadzor telekomunikacija Roskomnadzor Andrej Lipov.

Sankcije se sastoje u zabrani ulaska u EU i zamrzavanje imovine.

Više od 1.000 osoba već se nalazi na crnoj listi EU.

Patrijarh Kiril "dugogodišnji saveznik predsjednika Vladimira Putina, postao je jedna od glavnih osoba koje podržavaju rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine", navodi se u dokumentu.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, koja ima 150 miliona vjernika u svijetu, uglavnom u Rusiji, održao je više propovijedi koje podržavaju ofanzivu Kremlja u Ukrajini, navodi Frans pres. On je, 27. februara, govorio o borbi protiv "snaga zla" koje se protive istorijskom "jedinstvu" između Rusije i Ukrajine.

Bonus video: