U Italiji klima uređaji više neće smjeti da hlade ispod 25 stepeni?

Najavljeni rad termostata ima za cilj da pomogne zemlji da smanji zavisnost od ruskog gasa. Iako predlog još nije postao zakon, vladin komitet za životnu sredinu i poslovanje odobrio je ovaj amandman na italijansku energetsku regulativu

10839 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Italijane bi moglo da čeka dugo, toplo ljeto. Naime, klima uređaji u školama i javnim kancelarijama više neće smjeti da se hlade ispod 25 stepeni Celzijusa.

Najavljeni rad termostata ima za cilj da pomogne zemlji da smanji zavisnost od ruskog gasa. Iako predlog još nije postao zakon, vladin komitet za životnu sredinu i poslovanje odobrio je ovaj amandman na italijansku energetsku regulativu.

Pravila bi trebalo da stupe na snagu 1. maja i traju do 31. marta 2023. godine, navodi se u izvještajima italijanskog lista Korijere dela sera. Lokalne vlasti mogu da odrede u kojim mjesecima u godini sistemi za grijanje i hlađenje mogu da se koriste - ali ne mogu da regulišu i na kojoj temperaturi. Novi amandman bi to promijenio, piše Jutarnji list.

Ministar javne uprave Renato Bruneta rekao je da bi nova pravila mogla da uštede između dvije i četiri milijarde kubnih metara gasa 2022. godine - otprilike istu količinu kao prosječna godišnja potrošnja gasa u 2,7 miliona domaćinstava.

„Želimo li da imamo mir ili želimo da imamo uključenu klimu? pitao je premijer Mario Dragi ranije ovog mjeseca. Dragi je takođe sugerisao da bi gašenje sistema za klimatizaciju i grijanje moglo biti jedan od načina da se smanji potrošnja energije tokom trenutne krize.

Italija uvozi 95 odsto gasa koji koristi, a 40 odsto od toga dolazi iz Rusije. Tražila je alternativne opcije od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, uključujući nove sporazume o uvozu gasa iz Angole, Alžira i Republike Kongo. Ministri su prošlog četvrtka rekli da vjeruju da će Italija moći da prekine sa oslanjanjem u roku od 18 mjeseci nakon što su prethodno izjavili da bi to moglo da potraje i do dvije godine.

„Radni termostat“ uključuje škole, pošte i druge vladine zgrade u zemlji. Kazne bi mogle da se kreću od 500 do 3.000 evra za one koji se ne pridržavaju zakona, ali još nije jasno kako će se ove temperaturne granice sprovoditi.

Pravila se takođe ne primjenjuju na bolnice ili staračke domove, ali vlada se nada da će privatne kompanije i ljudi u svojim domovima slijediti njihov primjer kako bi podržali napore za uštedu energije.

Evropski parlament podržava planove za ubrzanje popunjavanja strateških zaliha gasa u Evropi kako bi domaćinstva i preduzeća imali dovoljno za narednu grejnu sezonu.

O predlogu, koji je usvojen u okviru hitne procedure parlamenta, sada će se pregovarati sa ministrima EU. Poslanici Evropskog parlamenta žele da uspostave obavezni minimalni nivo gasa od 80 odsto u skladištima do 1. novembra 2022. i 90 odsto u narednim godinama kako bi se osigurala sigurnost snabdijevanja i zaštitili Evropljani od mogućih šokova u snabdijevanju, saopštio je parlament.

Svi operateri skladišta takođe će morati da prođu novu obaveznu sertifikaciju kako bi izbjegli rizike izazvane spoljnim faktorima. Operateri koji ne daju sertifikat moraće da se odreknu vlasništva ili kontrole nad skladištima gasa u EU. Pored toga, operateri neće moći da zatvore skladište gasa bez odobrenja nacionalnog regulatora.

Kako bi se ubrzalo popunjavanje rezervi gasa, novi zakon će podstaći i energetske kompanije kroz tarifne popuste za transport do ili iz skladišta, saopštio je parlament.

Bonus video: