Više od šest milijardi eura pomoći za Ukrajinu: "Kada Rusija donese smrt, zemlje slobodnog svijeta..."

"Kada Rusija donese smrt, zemlje slobodnog svijeta moraju da donesu pomoć i mislim da je ova konferencija pokazala ogromnu količinu solidarnosti među svima nama", rekao je Moravjecki

2481 pregleda 4 komentar(a)
Moravjecki, Foto: REUTERS
Moravjecki, Foto: REUTERS

Više od šest milijardi eura prikupljeno je na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu, izjavio je u Varšavi premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

"Kada Rusija donese smrt, zemlje slobodnog svijeta moraju da donesu pomoć i mislim da je ova konferencija pokazala ogromnu količinu solidarnosti među svima nama", rekao je Moravjecki na konferenciji koju su organizovale Švedska i Poljska, uz učešće Evropske unije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je putem video veze na konferenciji i pozvao EU da Ukrajini "odmah" dodijeli status kandidata za članstvo.

"Članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji mora biti apsolutna realnost", rekao je Zelenski, dodajući da su potrebni "praktični koraci", a ne samo "obećanja".

On je takođe pozvao partnerske zemlje da učestvuju u globalnoj kampanji za pomoć Ukrajini, "kako bi se obezbijedio potpuni oporavak regiona, gradova i industrije".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na konferenciji u Varšavi najavila 200 miliona eura nove pomoći za raseljena lica u Ukrajini.

"Danas smo se okupili sa jasnom svrhom, da podržimo hrabri narod Ukrajine koji se bori protiv agresora i brani svoju slobodu", rekla je ona.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je rekao na konferenciji da će se "napori solidarnosti fokusirati na tri ključne oblasti - humanitarnu podršku, kratkoročne potrebe za likvidnošću i rekonstrukciju".

Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. februara i od tada je svakoga dana bombardovala Ukrajinu.

Dok Moskva govori da ne cilja civile, gomilaju se dokazi koji pokazuju napade na civilnu infrastrukturu - uključujući uništavanje stambenih zgrada, bolnica i ustanova kulture.

Bonus video: