Hoće li biti održana u Mariupolju: Pripreme za Paradu pobjede u Moskvi (FOTO i VIDEO)

Ove godine Kremlj je najavio planove za parade u 28 gradova u kojima će učestvovati 65.000 ljudi, 2.400 komada vojne opreme i više od 400 aviona, navodi AFP

9388 pregleda 0 komentar(a)
Pripreme za Paradu pobjede u Moskvi, Foto: Reuters
Pripreme za Paradu pobjede u Moskvi, Foto: Reuters

Ruski vojnici, tenkovi i oklopna vozila pripremaju se za godišnju Paradu pobjede u Moskvi, masovnu predstavu ruske vojne moći koja se održava svake godine 9. maja u čast poraza koji je Crvena armija nanijela nacističkoj Njemačkoj u Drugom svetskom ratu, piše BBC.

Ove godine Kremlj je najavio planove za parade u 28 gradova u kojima će učestvovati 65.000 ljudi, 2.400 komada vojne opreme i više od 400 aviona, navodi AFP.

Ukrajinski obavještajci vjeruju da će se jedna od tih parada održati u razorenom ukrajinskom gradu Mariupolju.

"Centralne ulice grada hitno se čiste od ostataka, tijela i neeksplodiranih ubojnih sredstava" u pripremi za vojnu paradu 9. maja, saopštili su kijevski zvaničnici.

Moskva nije objavila nikakve zvanične planove za paradu pobjede kroz Mariupolj, ali su njeni zvaničnici rekli da ove godine neće biti moguće da se parade održe u Donbasu – gdje se održavaju svake godine od kada su ih zauzele pro-ruske snage 2014.

Gotovo od početka rata u Ukrajini 24. februara vode se žestoke bitke za Mariupolj, strateški važnu luku na Azovskom moru, a ruske snage sada su skoncetrisale dejstva na čeličanu Azovstal u nameri da eliminišu preostale ukrajinske snage kojima je ta industrijska zona poslednje uporište.

Ruske snage sada kontrolišu cio grad osim te industrijske zone u kojoj je mreža tunela, gdje se kriju i neki civili.

Komandir ukrajinskih trupa potpukovnik Denis Prokopenko izjavio je da se unutar Azovstala, u koji su u srijedu ušle ruske snage, vode "teške, krvave borbe", prenio je BBC na srpskom.

Sedamdeset prvi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Bonus video: