Evropa postaje centar kokainske industrije

Rast tržišta podstaknut je većom proizvodnjom u Južnoj Americi, kao i širenjem kapaciteta za preradu sirove droge u samoj Evropi

17942 pregleda 7 komentar(a)
Švajcarska policija je u četvrtak saopštila da je zaplijenila  500 kilograma kokaina spakovanog u džakove kafe, Foto: Rojters
Švajcarska policija je u četvrtak saopštila da je zaplijenila 500 kilograma kokaina spakovanog u džakove kafe, Foto: Rojters

Evropa sve više postaje središte za proizvodnju i distribuciju kokaina u druge djelove svijeta, pored toga što je glavno tržište potrošnje, saopštile su juče agencije Evropske unije, upozoravajući i na rastuću industriju metamfetamina.

Poslije kanabisa, kokain je droga koja se najviše konzumira u Evropi, sa milionima korisnika i prodajom od oko 10,5 milijardi eura u 2020. godini, prema zajedničkom izvještaju policijske agencije Europol i agencije za droge EMCDDA, prenio je Rojters.

Rast evropskog tržišta podstaknut je većom proizvodnjom u Južnoj Americi, kao i širenjem kapaciteta za preradu sirove droge u samoj Evropi. Ono bi moglo još više rasti s razvojem novih vrsta proizvoda od kokaina koji se mogu pušiti, navodi se u izvještaju i upozorava na veće zdravstvene rizike.

"Više proizvodnje se takođe odvija unutar Evrope, što ukazuje na promjene u ulozi tog regiona u međunarodnoj trgovini kokainom", stoji u izvještaju.

Izgleda da je Belgija u središtu te industrije u Evropi, prema podacima koje su prikupile agencije EU. To je članica EU koja je zaplijenila najviše kokaina u 2020, posljednjoj godini za koju su dostupni podaci, ukupno 70 tona uglavnom u luci Antverpen, naspram 49 tona u Holandiji, drugoj po veličini evropskoj državi po zapljeni.

Belgija je takođe vodeća zemlja u preradi kokainske paste, pored Holandije i Španije, dodaje se u izvještaju, koji kao dokaz navodi zapljenu velikih količina hemijskih prekursora za proizvodnju kokaina i informacije o postrojenjima za preradu.

Kokain uvezen u Evropu iz Južne Amerike se sve više ponovo izvozi u druge djelove svijeta, posebno na Bliski istok i Aziju, što Evropu čini "ključnom tačkom za pretovar droge koja potiče iz drugih krajeva", stoji u izvještaju.

Evropsko tržište metamfetamina takođe raste, ali je i dalje mnogo manje od tržišta kokaina, navodi se u izvještaju i napominje da je teško procijeniti njegovu tačnu veličinu.

Ovaj sintetički stimulans se tradicionalno proizvodi uglavnom u Češkoj Republici i konzumira u istočnoj Evropi, ali novi podaci pokazuju da potražnja raste u zapadnoj Evropi, posebno u Belgiji, koja je postala glavni proizvođač te droge.

"Sada raste zabrinutost zbog proizvodnih pogona koji se nalaze u Belgiji i Holandiji, gdje se metamfetamin može proizvoditi u znatno većem obimu", piše u izvještaju.

Evropa je vodeći proizvođač metamfetamina širom svijeta, a evropski proizvođači sada sve više rade sa meksičkim kriminalnim grupama na poboljšanju proizvodnih procesa, upozorile su agencije EU.

Bonus video: