Slavne Šveđane optužuju za podršku nacizmu

Plakati se tumače se kao znak pogoršanja odnosa između Rusije i Švedske

13611 pregleda 15 komentar(a)
Plakati sa fotografijama Šveđana na stanici u Moskvi, Foto: Rojters
Plakati sa fotografijama Šveđana na stanici u Moskvi, Foto: Rojters

Na ulicama Moskve su se pojavili plakati koji optužuju neke od najznamenitijih Šveđana 20. vijeka da podržavaju nacizam, prenio je Rojters. To se tumači kao znak pogoršanja odnosa između Rusije i Švedske dok ta skandinavska država razmatra mogućnost da postane članica NATO-a.

Ispred švedske ambasade na dva plakata zalijepljena na autobuskom stajalištu bile su fotografije švedskog kralja Gustava V, spisateljice Astrid Lindgren, filmskog reditelja Ingmara Bergmana i osnivača kompanije IKEA Ingvara Kamprada, i poruka: "Mi smo protiv nacizma, oni nisu".

Rojters je prenio da je poster sa švedskim ličnostima, od kojih nijedna nije živa, bio i na glavnoj saobraćajnici u centru Moskve.

Upitana o plakatima, pres služba švedskog ministarstva spoljnih poslova je u saopštenju navela: "Švedska nema namjeru da se upušta u javnu polemiku sa ruskom organizacijom "Naša pobjeda", koja navodno stoji iza ovih plakata".

Dodaje se da se u Rusiji optužbe za "nacizam" stalno upućuju zemljama i pojedinacimaa koji opravdano kritikuju ruske postupke.

Troje građana koji su se zatekli na autobuskoj stanici ispred izjavili su za Rojters da podržavaju postere protiv Šveđana.

"Mislim da su plakati pravovremeni u svjetlu nedavnih događaja", rekla je 47-godišnja Aleksandra. "Ako Evropljani sebe smatraju demokratskim zemljama, onda mislim da je potpuno demokratski izraziti alternativnu tačku gledišta i pokazati ljudima drugačije mišljenje".

Pripajanje Krima 2014. i invazija na Ukrajinu 24. februara podstakli su Švedsku i Finsku da preispitaju bezbjednosnu politiku i njihovo članstvo u zapadnom vojnom savezu je sve izglednije.

Bonus video: