Zelenski: Ciljani udari na muzeje - čak ni teroristi ne bi pomislili na ovo

Filozof i pjesnik Grigorij Skovoroda, porijeklom ukrajinski kozak, posljednje godine života proveo je u selu Ivanovka, koje je kasnije preimenovano u njegovu čast – Skovorodinovka, piše Rojters

8215 pregleda 6 komentar(a)
Zaposleni uklanjaju statuu ukrajinskog filozofa Grigorija Skovorode nakon što je u ruskom bombaškom napadu pogođen Književno memorijalni muzej Grigorija Skovorode u selu Skovorodinovka blizu Harkova., Foto: Reuters
Zaposleni uklanjaju statuu ukrajinskog filozofa Grigorija Skovorode nakon što je u ruskom bombaškom napadu pogođen Književno memorijalni muzej Grigorija Skovorode u selu Skovorodinovka blizu Harkova., Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je ostao bez riječi nakon što je rusko granatiranje uništilo muzej posvećen filozofu i pjesniku iz 18. vijeka Grigoriju Skovorodi, prenosi Rojters.

Noćni napad u selu Skovorodinovka na istoku Ukrajine pogodio je krov muzeja, zapalivši zgradu i povrijedivši 35-godišnjeg čuvara.

Najvrjedniji predmeti su ranije premješteni radi bezbjednosti, rekao je regionalni guverner Harkova Oleg Sinegubov.

"Svakog dana ovog rata ruska vojska radi nešto što me ostavlja bez riječi. Ali onda sljedećeg dana uradi nešto drugo zbog čega se ponovo osjećate na isti način", rekao je Zelenski u kasnonoćnom video obraćanju.

"Ciljani udari na muzeje - čak ni teroristi ne bi pomislili na ovo. Ali ovo je vrsta vojske protiv koje se borimo", rekao je on.

Skovoroda, porijeklom ukrajinski kozak, posljednje godine života proveo je u selu Ivanovka, koje je kasnije preimenovano u njegovu čast – Skovorodinovka, piše Rojters.

"Ove godine se obilježava 300 godina od rođenja velikog filozofa", rekao je Sinegubov u objavi na društvenim mrežama.

"Okupatori mogu da unište muzej u kome je Grigorij Skovoroda radio posljednjih godina svog života i gdje je sahranjen. Ali neće uništiti naše sjećanje i naše vrijednosti."

Rat u Ukrajini ušao je u 74. dan.

Moskva svoje akcije naziva "specijalnom vojnom operacijom" za razoružavanje Ukrajine i oslobađanje od onoga što naziva antiruskim nacionalizmom koji podstiče Zapad. Ukrajina i Zapad kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan akt agresije.

Bonus video: